Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 80 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
karp 1 sztuk
marchewka 1 sztuk
pietruszka 1 sztuk
cebula 1 sztukbiała część
pora 30 gramówziarno
pieprzu 10 sztuk
liść laurowy 2 sztuk
ziele angielske 6 sztuk
jajko ugotowane 1 sztuk
groszek zielony z puszki 3 łyżek stołowych
cytryna, plastry 6 sztuk
żelatyna 3 łyżek stołowych
przyprawa jarzynowa 2 łyżek deserowych
natka pietruszki, gałązki według uznania
cukier według uznania
sól według uznania
pieprz mielony według uznaniaWykonanie:Oczyszczonego
karpia pokroić na dzwonka szerokości 3 cm, odciąć łeb i grzbiety. Oczyszczoną
włoszczyznę i
cebulę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać
pieprz, ziele,
listek laurowy, włożyć łeb i płetwy, dodać szczyptę
cukru, przyprawę jarzynową. Wlać 5 szklanek
wody i gotować na małym ogniu 35 minut. Przecedzić, zagotować, włożyć kawałki
karpia i gotować na bardzo małym ogniu 25 minut.
Rybę wyjąć łyżką cedzakową, usunąć większe ości. Porcje
karpia ułożyć na półmisku.Przygotować
galaretkę:
żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej
wody i odstawić na 20 minut.
Wywar ponownie przecedzić, podgrzać , rozpuścić w nim napęczniałą
żelatynę, doprawić
cukrem,
solą oraz
pieprzem i wystudzić.
Rybę na półmisku przybrać pokrojoną
marchewką z
wywaru, pokrojonym
jajkiem,
groszkiem i
natką pietruszki, zalać zimnym
wywarem i odstawić do lodówki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: