ßßß Cookit - przepis na Gęś pieczona z owocami

Gęś pieczona z owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
gęś sprawiona 1 sztuk
pomarańcza 1 sztuk
jabłka 500 gramów
śliwki suszone 150 gramów
wino białe 0,5 szklanek
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
miód 1 łyżek stołowych
szałwia 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umyta gęś zalać zimna wodą i moczyć 2,5 godziny. Osuszyć i natrzeć pieprzem oraz solą. Umyte śliwki zalać 3 łyżkami wina i odstawić na 2h. Obrany miąższ jabłek pokroić w grube plastry, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem i suszoną szałwią oraz śliwkami i cząstkami pomarańczy. Tuszkę posmarować masłem i podzielić na porcje. Do brytfanny włożyć owoce z miodem i szałwią, na nich ułożyć porcje mięsa. Polać 3 łyżkami wrzątku. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, polewając winem i wytwarzającym się sosem. Podawać z pieczonymi jabłkami nadzianymi rodzynkami, wymoczonymi w rumie, wymieszanymi z orzechami i miodem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9467/Ges-pieczona-z-owocami