Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 180 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
gęś sprawiona 1 sztuk
pomarańcza 1 sztuk
jabłka 500 gramów
śliwki suszone 150 gramów
wino białe 0,5 szklanek
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
miód 1 łyżek stołowych
szałwia 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyta
gęś zalać zimna
wodą i moczyć 2,5 godziny. Osuszyć i natrzeć
pieprzem oraz
solą. Umyte
śliwki zalać 3 łyżkami
wina i odstawić na 2h. Obrany miąższ
jabłek pokroić w grube plastry, skropić
sokiem z cytryny, wymieszać z
miodem i
suszoną szałwią oraz
śliwkami i cząstkami
pomarańczy.
Tuszkę posmarować
masłem i podzielić na porcje. Do brytfanny włożyć
owoce z
miodem i
szałwią, na nich ułożyć porcje
mięsa. Polać 3 łyżkami wrzątku. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, polewając
winem i wytwarzającym się sosem. Podawać z pieczonymi
jabłkami nadzianymi
rodzynkami, wymoczonymi w
rumie, wymieszanymi z
orzechami i
miodem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: