Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
gęś sprawiona 1 sztuk
jabłka 500 gramów
śliwki suszone 150 gramów
wino białe wytrawne 50 mililitrów
szałwia suszona 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
miód 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
jabłka 4 sztuk
rodzynki 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 3 łyżek stołowych
rum 1 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
pomarańcza 1 sztukWykonanie:Umytą
tuszkę zalać zimną
wodą i moczyć 2,5 godziny. Osuszyć i natrzeć
solą oraz
pieprzem. Umyte, osączone
śliwki zalać 3 łyżkami
wina i odstawić na 2 h .
Winne jabłka (500g) obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w grube plastry i skropić
sokiem z cytryny, wymieszać z
miodem oraz
szałwią. Dodać obraną, podzieloną na cząstki
pomarańczę oraz
śliwki i wymieszać. Farszem nadziać
gęś i zaszyć.
Tuszkę nasmarować
masłem i ułożyć w brytfannie, zalać 3 łyżkami wrzątku i wstawić do piekarnika. Piec 120 minut w 180 stopniach, skrapiając
winem i tworzącym się sosem.
Rodzynki zalać łyżką
rumu i
miodu, wymieszać z posiekanymi
orzechami. Czerwone 4
jabłka umyć, wydrążyć i napełnić tym farszem, a na 25 minut przed końcem pieczenia ustawić je wokół gęsi. Gotowe danie podawać z
jabłkami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: