ßßß Cookit - przepis na Rumiana gęś faszerowana

Rumiana gęś faszerowana

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
gęś sprawiona 1 sztuk
jabłka 500 gramów
śliwki suszone 150 gramów
wino białe wytrawne 50 mililitrów
szałwia suszona 1 łyżek deserowych
masło 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 1 łyżek deserowych
miód 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
jabłka 4 sztuk
rodzynki 2 łyżek stołowych
orzechy włoskie 3 łyżek stołowych
rum 1 łyżek stołowych
miód 1 łyżek stołowych
pomarańcza 1 sztuk
Wykonanie:
Umytą tuszkę zalać zimną wodą i moczyć 2,5 godziny. Osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem. Umyte, osączone śliwki zalać 3 łyżkami wina i odstawić na 2 h . Winne jabłka (500g) obrać, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w grube plastry i skropić sokiem z cytryny, wymieszać z miodem oraz szałwią. Dodać obraną, podzieloną na cząstki pomarańczę oraz śliwki i wymieszać. Farszem nadziać gęś i zaszyć. Tuszkę nasmarować masłem i ułożyć w brytfannie, zalać 3 łyżkami wrzątku i wstawić do piekarnika. Piec 120 minut w 180 stopniach, skrapiając winem i tworzącym się sosem.
Rodzynki zalać łyżką rumu i miodu, wymieszać z posiekanymi orzechami. Czerwone 4 jabłka umyć, wydrążyć i napełnić tym farszem, a na 25 minut przed końcem pieczenia ustawić je wokół gęsi. Gotowe danie podawać z jabłkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9698/Rumiana-ges-faszerowana