ßßß Cookit - przepis na Pieczona gęś

Pieczona gęś

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
gęś 1 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
jabłka 500 gramów
śliwki suszone 250 gramów
mąka 1 łyżek stołowych
czosnek 4 ząbki
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Oczyszczoną, osuszoną, młodą gęś natrzeć wewnątrz i zewnątrz zmiażdżonym czosnkiem utartym z solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Owinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Moczone chwilę śliwki, osuszyć i pokroić w paski, a obrane winne jabłka w cząstki i wymieszać ze śliwkami. Zamarynowaną gęś nafaszerować owocami i zszyć bawełnianą nicią, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki gorącej wody i przykryć. Piec 3,5h w 220 stopniach, a gdy się zrumieni, to zmniejszyć do 200 stopni. Często polewając sosem z dna naczynia. Gdy mięso będzie miękkie, to zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a gęś posmarować gęstą śmietaną. Piec jeszcze, bez przykrycia, aż skórka się zrumieni. Wyjąć gęś z brytfanny, pokroić na porcje, przełożyć na ogrzany półmisek i pozostawić w cieple. Do sosu wlać śmietanę wymieszaną z mąka i zagotować. Mieszając, doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Podawać w sosjerce.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7699/Pieczona-ges