Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 240 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
gęś 1 sztuk
śmietana 0,5 szklanek
jabłka 500 gramów
śliwki suszone 250 gramów
mąka 1 łyżek stołowych
czosnek 4 ząbki
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Oczyszczoną, osuszoną,
młodą gęś natrzeć wewnątrz i zewnątrz zmiażdżonym
czosnkiem utartym z
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytryny. Owinąć folią i wstawić na noc do lodówki. Moczone chwilę
śliwki, osuszyć i pokroić w paski, a obrane
winne jabłka w cząstki i wymieszać ze
śliwkami. Zamarynowaną
gęś nafaszerować
owocami i zszyć bawełnianą nicią, włożyć do brytfanny, polać połową szklanki gorącej
wody i przykryć. Piec 3,5h w 220 stopniach, a gdy się zrumieni, to zmniejszyć do 200 stopni. Często polewając sosem z dna naczynia. Gdy
mięso będzie miękkie, to zebrać tłuszcz z powierzchni sosu, a
gęś posmarować gęstą
śmietaną. Piec jeszcze, bez przykrycia, aż skórka się zrumieni. Wyjąć
gęś z brytfanny, pokroić na porcje, przełożyć na ogrzany półmisek i pozostawić w cieple. Do sosu wlać
śmietanę wymieszaną z
mąka i zagotować. Mieszając, doprawić do smaku
pieprzem oraz
solą. Podawać w sosjerce.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: