Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
wino białe półwytrawne 0,5 szklanek
jabłka (kwaśne)500 gramów
śliwki suszone 400 gramówskórka z
pomarańczy - otarta 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Do suszonych
śliwek (nie wędzonych) bez pestek dodać
skórkę pomarańczową, zalać
wodą i moczyć 12 godzin.Umytego, osuszonego
indyka natrzeć
olejem z
solą i
pieprzem. Wewnątrz wypełnić
śliwkami i ćwiartkami obranych
jabłek, polać
półwytrawnym winem. Następnie owinąć w natłuszczoną folię aluminiową i ułożyć w brytfannie. wlać pół szklanki
wody, wstawić do zimnego piekarnika i powoli podgrzewać. Co jakiś czas wlewać przez otwory w folii 1-2 łyżki białego
wytrawnego wina. Piec 3 godziny. Folię rozwinąć na 30 minut przed końcem pieczenia i polać
indyka stopionym
masłem, żeby się ładnie zrumienił. Na porcje dzielić już po podaniu na stół.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: