ßßß Cookit - przepis na Indyk nadziewany owocami

Indyk nadziewany owocami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
indyk 1 sztuk
olej 4 łyżek stołowych
masło 3 łyżek stołowych
wino białe wytrawne 0,5 szklanek
wino białe półwytrawne 0,5 szklanek
jabłka (kwaśne)500 gramów
śliwki suszone 400 gramów
skórka z pomarańczy - otarta 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Do suszonych śliwek (nie wędzonych) bez pestek dodać skórkę pomarańczową, zalać wodą i moczyć 12 godzin.
Umytego, osuszonego indyka natrzeć olejem z solą i pieprzem. Wewnątrz wypełnić śliwkami i ćwiartkami obranych jabłek, polać półwytrawnym winem. Następnie owinąć w natłuszczoną folię aluminiową i ułożyć w brytfannie. wlać pół szklanki wody, wstawić do zimnego piekarnika i powoli podgrzewać. Co jakiś czas wlewać przez otwory w folii 1-2 łyżki białego wytrawnego wina. Piec 3 godziny. Folię rozwinąć na 30 minut przed końcem pieczenia i polać indyka stopionym masłem, żeby się ładnie zrumienił. Na porcje dzielić już po podaniu na stół.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12914/Indyk-nadziewany-owocami