Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
bakłażan 1 sztuk
cukinia 2 sztuk
czosnek 1 sztuk
papryka pomarańczowa 1 sztuk
pomidory 4 sztuk
ogórek 1 sztuk
czosnek 3 ząbki
jogurt naturalny 200 gramów
serek homogenizowany 200 gramów
oliwa według uznania
mięta według uznania
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Umyty duży
bakłażan pokroić w plastry, posolić i odłożyć na druszlaku na 30 minut.
Paprykę przekroić na pół i oczyścić, a umyte
pomidory i
cukinie poprzekrawać na połówki. Plastry
bakłażana opłukać i osuszyć. Przygotowane warzywa posmarować
oliwa i ułożyć na grillu lub na ruszcie piekarnika, a obok położyć ząbki
czosnku w łupinkach. Na maksymalnej temperaturze opiekać kilka minut, po czym
pomidory pokroić w ósemki, plastry
bakłażana na ćwiartki,
cukinie w półplasterki, a
paprykę na nie regularne kawałki.
Czosnek obrać z łupinek. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem.Sos
ogórkowy: umyty, osuszony
ogórek zetrzeć na tarce (ze skórką) i posolić, a gdy puści sok - osączyć i wymieszać z
jogurtem oraz
serkiem i rozgniecionymi 3 ząbkami
czosnku. Sos podawać w osobnym naczyniu.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z GrillaPotrawy z
seremSałatkiSosy i pastyDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: