ßßß Cookit - przepis na Bakłażan z sosem jogurtowym

Bakłażan z sosem jogurtowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
bakłażan 1 sztuk
pomidory 2 sztuk
oliwa 1 łyżek stołowych
ogórek 0,5 sztuk
czosnek 1 ząbki
jogurt naturalny 150 mililitrów
listki mięty 0,5 szklanek
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Umytego, osuszonego bakłażana ponacinać nożem tak, jakby się wycinało plastry o grubości 2 cm. Ułożyć na blasze, skropić oliwa i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Od czasu do czasu obrócić. Pomidory pokroić na plastry. Wyjąc blachę z bakłażanem i w nacięcia włożyć plastry pomidora. Piec jeszcze 15 minut.
Sos: ogórek drobno posiekać, czosnek rozdrobnić i wymieszać z jogurtem oraz posiekaną miętą. Przed podaniem oprószyć bakłażana solą oraz pieprzem.
Uwagi:
Można też kilka kolorowych, drobnych pomidorków wrzucić na blachę obok bakłażana i piec 10 minut.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Jarzyny i Pasztety weg.
Kuchnia Polska
Sosy i pasty
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10653/Baklazan-z-sosem-jogurtowym