Wykonanie
« Powrót  
Kasza mannaDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
kasza manna 1/2 szklanek
mleko 2,5 szklanek
cytryna 1 szklanek
cukier 2 łyżek deserowych
masło 2 łyżek deserowych
jajka 2 sztuk
wanilia według uznania
morele 10 sztuk
cukier 2 łyżek deserowych
woda 2 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Do gotującego się
mleka dodaj
soli, stopniowo co kilka chwil dodawaj ziarna
kaszy manny i zrób
kaszę (niezbyt gęstą). Kiedy
kasza będzie gotowa odstaw do wystygnięcia. Oddziel
białka jajek od
żółtek. Zmiksuj
żółtka z
cukrem, a
białka ubij oddzielnie. Masę wlej do
kaszy, dodaj
orzechy wcześniej przysmażone na
maśle. Delikatnie rozbełtaj łyżeczką. Warstwę
kaszy wlej do naczynia do pieczenia. Dodaj
morele bez pestek i krem
mleczny, a na to następną warstwę
kaszy manny. Wierzch posyp
cukrem pudrem. Naczynie do pieczenia włóż do piekarnika i piecz aż wszystko będzie złote i chrupiące. Kiedy
kaszka jest gotowa, udekoruj ją
orzechami,
owocami i
cytryną i podawaj w naczyniu, w którym wszystko było przygotowane. Sos możesz serwować oddzielnie zarówno na zimno jak i na ciepło.Przygotowanie sosu: rozdrobnij
morele bez pestek za pomocą mixera, a następnie zmiksuj razem z
cukrem, wlej wszystko na zimną patelnię i piecz na średniej temperaturze w piekarniku przez 10-15 minut.Autor: wieslawal64Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryInneDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: