Wykonanie
Ucierane ciasto z kawałkami pysznych
brzoskwiń. Ciasto bardzo proste do zrobienia. Wilgotne, lekko
cytrynowe w smaku stanowi doskonały i smaczny dodatek do
kawy lub
herbaty. Zamiast
brzoskwiń można użyć
nektarynek lub innych sezonowych
owoców.
200 g
masła200 g drobnego
cukru200 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiskórka starta z 1
cytryny3
jajka, ubiteodrobina
mleka (w razie potrzeby)2
brzoskwinie (o wadze ok 250 g), bez pestek, pokrojone w nieduże kawałkiPiekarnik nagrzewamy do 190 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę ( u mnie o wymiarach 30 na 8 cm)
Makę,
proszek do pieczenia i
sól przesiewamy.
Masło i
cukier ucieramy do białości, dodajemy ekstrakt z
wanilii,
skórkę z cytryny i
jajka. Dodajemy
mąkę i delikatnie mieszamy. W razie gdyby masa była za gęsta dodajemy niewielką ilość
mleka. Dodajemy
brzoskwinie i mieszamy.Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz i 10 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte, dobrze przyrumienione, a boki będą lekko odstawać od foremki. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można przykryć folią.Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem.