ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Ucierane ciasto z kawałkami pysznych brzoskwiń. Ciasto bardzo proste do zrobienia. Wilgotne, lekko cytrynowe w smaku stanowi doskonały i smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Zamiast brzoskwiń można użyć nektarynek lub innych sezonowych owoców.
200 g masła
200 g drobnego cukru
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka starta z 1 cytryny
3 jajka, ubite
odrobina mleka (w razie potrzeby)
2 brzoskwinie (o wadze ok 250 g), bez pestek, pokrojone w nieduże kawałki
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę ( u mnie o wymiarach 30 na 8 cm)
Makę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło i cukier ucieramy do białości, dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny i jajka. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. W razie gdyby masa była za gęsta dodajemy niewielką ilość mleka. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz i 10 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie wyrośnięte, dobrze przyrumienione, a boki będą lekko odstawać od foremki. Gdyby wierzch za bardzo się przypiekał można przykryć folią.
Studzimy w foremce przez 10 minut po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2013/08/ucierane-ciasto-z-brzoskwiniami.html