Wykonanie
Po upieczeniu gruzińskiego ciasta herbacianego z
bakaliami, postanowiłam sprawdzić, jakie jeszcze inne słodkości
jada się tym
kraju. Ciekawstwo zawiodło mnie na tę stronęNie spotkałam się dotąd z taką ilością
kakao w jednym cieście i właśnie jego ogrom zachęcił mnie do podjęcia próby. Znacznie zmniejszyłam dawkę
cukru i dodałam polewę z
gorzkiej czekolady 70%, która na zdjęciach niestety nie wyszła fotogenicznie. Sprawia wrażenie spalenizny, tymczasem w rzeczywistości jest naprawdę smakowitą pomadą:-). Ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Jest jednym z lepszych
czekoladowych wypieków, jakie zdarzyło mi się pochłaniać - baardzo mocno
kakaowe, ciężkie, wilgotne, a przy tym o trudnej do opisania słowami, specyficznej, aksamitnej konsystencji.Jednak, aby poczuć pełnię smaku, trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż całkowicie wystygnie. Ja oczywiście próbowałam dobrać się do ciasta wcześniej, co skończyło się rozczarowaniem. Dopiero kolejne podejście pokazało jego prawdziwe oblicze.
Składniki na 2 średnie keksówki:3 szklanki
mąki2 szklanki
cukru - w oryginale były 3 szklanki, ale to stanowczo za dużo1 szklanka
masła (ca 240g)3/4 szklanki naturalnego
kakao3
jaja1,5 szklanki
mleka1/4 szklanki
mleka skondensowanego niesłodzonego3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 łyżka ekstraktu z
waniliiWykonanie:
Jaja ucieramy z
cukrem, stopniowo dodając
masło. Wsypujemy przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia,
sól i
kakao. Na koniec wlewamy obydwa rodzaje
mleka i ekstrakt z
wanilii. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką tartą formy.Pieczemy 80-90 minut w temperaturze 160C.Życzę Wam smacznego! :-)