ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe rodem z Gruzji

Ciasto czekoladowe rodem z Gruzji

nazwa

Wykonanie

Po upieczeniu gruzińskiego ciasta herbacianego z bakaliami, postanowiłam sprawdzić, jakie jeszcze inne słodkości jada się tym kraju. Ciekawstwo zawiodło mnie na tę stronę
Nie spotkałam się dotąd z taką ilością kakao w jednym cieście i właśnie jego ogrom zachęcił mnie do podjęcia próby. Znacznie zmniejszyłam dawkę cukru i dodałam polewę z gorzkiej czekolady 70%, która na zdjęciach niestety nie wyszła fotogenicznie. Sprawia wrażenie spalenizny, tymczasem w rzeczywistości jest naprawdę smakowitą pomadą:-). Ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Jest jednym z lepszych czekoladowych wypieków, jakie zdarzyło mi się pochłaniać - baardzo mocno kakaowe, ciężkie, wilgotne, a przy tym o trudnej do opisania słowami, specyficznej, aksamitnej konsystencji.
Jednak, aby poczuć pełnię smaku, trzeba uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż całkowicie wystygnie. Ja oczywiście próbowałam dobrać się do ciasta wcześniej, co skończyło się rozczarowaniem. Dopiero kolejne podejście pokazało jego prawdziwe oblicze.
Składniki na 2 średnie keksówki:
3 szklanki mąki
2 szklanki cukru - w oryginale były 3 szklanki, ale to stanowczo za dużo
1 szklanka masła (ca 240g)
3/4 szklanki naturalnego kakao
3 jaja
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Jaja ucieramy z cukrem, stopniowo dodając masło. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sól i kakao. Na koniec wlewamy obydwa rodzaje mleka i ekstrakt z wanilii. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy.
Pieczemy 80-90 minut w temperaturze 160C.
Życzę Wam smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2012/11/ciasto-czekoladowe-rodem-z-gruzji.html