Wykonanie
Poziom trudnościChrzanowa zupa na żeberkach to moje ostatnie, wspaniałe odkrycie. Zupa jest pyszna, zdecydowana w smaku i mocno rozgrzewająca.
Chrzan w Polsce występuje dziko, głównie w miejscach wilgotnych (koło rowów i rzek), ale także w parkach i na miedzach
między polami, jest również uprawiany w ogródkach. Dodany do ulubionych potraw nie tylko podbija ich smak, ale także przyspiesza trawienie i dostarcza organizmowi witamin oraz cennych mikroelementów. Lecznicze właściwości
chrzanu znane są od bardzo dawna, w Europie uprawiano go jako roślinę leczniczą już w XI wieku.Ostry smak
chrzan ma dzięki wysokiej zawartości
olejku gorczycowego, w którego skład wchodzą alkaloid izotiocyjanian allilu oraz synigryna – glikozyd posiadający właściwości rozgrzewające i odkażające. W medycynie ludowej
chrzan nazwany jest naturalnym antybiotykiem bo działa antywirusowo, grzybobójczo, bakteriobójczo, wykrztuśnie. Wzmacnia odporność organizmu, niszczy wolne rodniki, pomaga w zapaleniu płuc i oskrzeli, leczy zapalenie zatok. Wspomaga układ trawienny, pobudza apetyt, przyspiesza metabolizm, poprawia funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Okłady z tartego
chrzanu przynoszą ulgę w nerwobólach oraz przy reumatyzmie i rwie kulszowej.Do przygotowania chrzanowej zupy użyłam
serwatki, którą sama przygotowałam z
zsiadłego mleka.
Zsiadłe mleko powoli podgrzewałam na małym ogniu. Po pewnym czasie
mleko zaczęło się widocznie rozwarstwiać, gdy było już gorące, ale nie zaczęło się jeszcze gotować (ok. 80°C).
Mleko przelać na sitko wyłożone złożoną na cztery gazą i pozostawić do odcieknięcia. Na sitku zostanie
twaróg, a odcieknięty płyn to
serwatka, którą wykorzystałam do zupy.Porcja dla 3 osóbSkładniki:1 litr
wody200 g wędzonych
żeberek2
białe kiełbasy2
marchewkimały kawałek
selera i
pora10 ziaren
czarnego pieprzu4 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowy250 ml
serwatki2-3 łyżki utartego, świeżego
chrzanu (ewentualnie tarty, dobry
chrzan ze słoika)
sól i świeżo zmielony
pieprz do smaku2 łyżeczki
majeranku4
jajka na twardoSposób przygotowania:Warzywa obrać.Do garnka z
wodą wrzucić
marchewkę,
żeberka,
białą kiełbasę oraz
pieprz,
ziele angielskie i
liść laurowy, gotować przez 1 godzinę.Po tym czasie wyłowić warzywa,
przyprawy,
kiełbaski i
żeberka.Do garnka wlać
serwatkę, zagotować.
Chrzan obrać, utrzeć na tarce do
ziemniaków, odpowiednią ilość dodać do zupy (w trakcie próbując czy wystarczająco). Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Z dwóch
jajek wyjąć ugotowane
żółtka, przetrzeć je przez sitko, przełożyć do garnka, zmiksować na gładko.Na koniec zupę przyprawić roztartym w dłoniach
majerankiem.
Kiełbasę i
marchewki pokroić na plasterki przełożyć z powrotem do zupy.Chrzanowa zupa na żeberkach najlepiej smakuje podana z ugotowanymi i ugniecionymi
ziemniakami oraz
jajkiem na twardo.Smacznego!