ßßß
Dlaczego oszukany? bo do przygotowania go nie używam zakwasu, tylko dwóch torebek knorr... wiem, że to profanacja żurku - ale smakuje on bardzo dobrze:) Tak robiła go moja mam i przyznam, że ten smak bardzo mi odpowiada.Oczywiście nie jest proszkiem z torebki zalanym wodą, ale ma w sobie jeszcze warzywa i kiełbasę - szczegóły poniżej:)Co potrzebujemy:2 torebki żur Knorr3 białe kiełbasy2 większe marchewki1 duża pietruszka1/2 większego selerapor (biała część)1 1/2 łyżeczki majerankusól, pieprz5 małych zmieniaków4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kawałki20 - 30dkg boczku wędzonego (pokrojonego i lekko podsmażonego)2 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego1. Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach. Por siekamy w półplasterki, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.2. Do garnka wlewamy wodę i wkładamy kiełbasę,boczek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut (liczone od momentu zagotowania wody).3. Dodajemy warzywa i gotujemy 10 minut. W międzyczasie wyjmujemy kiełbasę i kroimy w mniejsze kawałki.4. W większy kubek wsypujemy zawartość obu torebek i zalewamy je wodą - dobrze mieszamy. Wlewamy to do garnka. Dodajemy jajko i mieszamy. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Gotujemy razem 7 minut.Jajko można dodać dopiero na talerz. Ja lubię, kiedy zmiesza się ono z resztą składników zupy i nada jej fajnej gęstości:)Ten żurek wychodzi dość gęsty i mętny - biały, nieprzeźroczysty.