ßßß
Składniki na kruche ciasto:400 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g cukru pudru200 g zimnego masła3 żółtkaszczypta soliSkładniki na bezę:3 białka od jajek170 g drobnego cukru do wypiekówSkładniki na jabłkowo – żurawinowy farsz:8 dużych jabłek150 g świeżej żurawiny1 łyżka masła2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżeczka cynamonuWykonanie jabłkowy farsz:Jabłka myjemy i obieramy ze skórek, kroimy na ósemki pozbawiając każde jabłko gniazd nasiennych. Kroimy jeszcze na mniejsze kawałki.W garnku z grubym dnem rozpuszczamy łyżkę masła, wsypujemy jabłka i dodajemy cukier oraz cynamon i kardamon oraz żurawinę Całość mieszamy i prażymy ok. 5- 7 minut, jabłka nie mają się rozpaść, mają być lekko podduszone. Odstawiamy.Wykonanie ciasto:Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy proszek (mieszamy go z mąką), dodajemy żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części. 2/3 ciasta rozkładamy na spodzie formy, a 1/3 odstawiamy do lodówki.Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do podpieczenia na 10 minut do piekarnika.Wykonanie beza:Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie partiami dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany.Na podpieczony spód wykładamy jeszcze ciepłe podprażone jabłka z żurawiną i rozkładamy równomiernie. Na farsz rozkładamy delikatnie pianę z białek, a na nią rozkruszamy pozostałą część ciasta.Szarlotkę wstawiamy na nagrzanego piekarnika do 180 st. C i pieczmy przez 30 minut, następnie temperaturę zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy kolejne 15 minut. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku.Smacznego!