Wykonanie
Na ostatnim spotkaniu wielkopolskich blogerów zorganizowanym przez dziewczyny z Foodlook miałam okazję spróbować tej przepysznej szarlotki, którą upiekła pani Grażynka a jak zobaczyłam, że MatkaWariatka zdobyła przepis podskoczyłam z radości i postanowiłam upiec. Dlaczego mi tak smakuje a no dlatego, że ciasto jest bardzo delikatne, niesamowicie kruche, maślane z dużą ilością
jabłek i
cynamonem. Ktoś powie, że to zwykła szarlotka jakich wiele, ale wystarczy spróbować i zrozumieć. Polecam!Składniki:1 szklanka
mąki krupczatki2 szklanki
mąki pszennej250 g
masła pokrojonego w kostkę3 łyżki
cukru pudru5
żółtek3 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliPiana:5
białek3/4 szklanki
cukruNadzienie:1,5 kg
jabłek2,5 łyżeczki
cynamonusok z cytrynyew.
cukierForemka 20x35 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczonaZ podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 80% i 20%. Mniejszy kawałek ciasta zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki a większy rozkładamy w foremce.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy
sokiem z cytryny, dodajemy
cynamon i jeśli
jabłka są bardzo kwaśne dodajemy około 2 łyżek
cukru. Odstawiamy. Ubijamy
białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy
cukier i ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek
cukru.
Jabłka odciskamy z soku i układamy na wcześniej przygotowanym spodzie. Na
jabłka nakładamy pianę a na nią ścieramy pozostała część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45-50 minut. Do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor.