ßßß Cookit - przepis na Szarlotka Pani Grażyny

Szarlotka Pani Grażyny

nazwa

Wykonanie

Na ostatnim spotkaniu wielkopolskich blogerów zorganizowanym przez dziewczyny z Foodlook miałam okazję spróbować tej przepysznej szarlotki, którą upiekła pani Grażynka a jak zobaczyłam, że MatkaWariatka zdobyła przepis podskoczyłam z radości i postanowiłam upiec. Dlaczego mi tak smakuje a no dlatego, że ciasto jest bardzo delikatne, niesamowicie kruche, maślane z dużą ilością jabłek i cynamonem. Ktoś powie, że to zwykła szarlotka jakich wiele, ale wystarczy spróbować i zrozumieć. Polecam!
Składniki:
1 szklanka mąki krupczatki
2 szklanki mąki pszennej
250 g masła pokrojonego w kostkę
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Piana:
5 białek
3/4 szklanki cukru
Nadzienie:
1,5 kg jabłek
2,5 łyżeczki cynamonu
sok z cytryny
ew. cukier
Foremka 20x35 cm, wyłożona pergaminem i natłuszczona
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 80% i 20%. Mniejszy kawałek ciasta zawijamy w folie i wkładamy do zamrażarki a większy rozkładamy w foremce. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i jeśli jabłka są bardzo kwaśne dodajemy około 2 łyżek cukru. Odstawiamy. Ubijamy białka na sztywno, następnie pomalutku wsypujemy cukier i ubijamy tak długo, aż pod palcami nie będziemy wyczuwać grudek cukru. Jabłka odciskamy z soku i układamy na wcześniej przygotowanym spodzie. Na jabłka nakładamy pianę a na nią ścieramy pozostała część ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na 45-50 minut. Do momentu, aż ciasto uzyska złoty kolor.
Źródło:http://olainthekitchen.blogspot.com/2014/03/szarlotka-pani-grazyny.html