ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Powiem Wam, że kiedy zobaczyłam tego bloga, byłam tak zafascynowana przepisami, że miałam wielki dylemat od czego zacząć:) Postanowiłam na pierwszy ogień postawić mini szarlotki i zdecydowanie były strzałem w dziesiątkę. Były, bo zostały zjedzone w jeden wieczór. Chciałam im zrobić ładniejsze zdjęcia przy świetle dziennym, ale niestety - nie dotrwały:)
Są idealne w smaku, soczyste, mocno jabłkowe. Pyszne! Polecam Wam gorąco.
Potrzebujemy:
150 g mąki pszennej
100g masła
1,5 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jabłka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Cynamon ( ja sypnęłam dość sporo:)
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder mieszamy ze sobą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko i kwaśną śmietanę. Ja zawsze takie ciasta zagniatam w szerokiej i płaskiej misce - dzięki czemu nie mam całej kuchni w mące (chociaż i tak potem trzeba na stolnicy rozwałkowywać). Zagniatamy ciasto, przekładamy do lodówki. W tym czasie na tarce ścieramy jabłka, dodajemy soku z cytryny, cukru, cynamonu i mąki - całość dokładnie mieszamy, odstawiamy. Ja odczekałam 10 minut po zrobieniu jabłek i zabrałam się za szarlotki. Rozwałkowujemy dość cienkie ciasto, układamy nim foremki na babeczki (u mnie na muffinki z papilotkami, jeśli macie specjalne na babeczki to posmarujcie je masłem). Do środka kładziemy jabłka i zakrywamy kółkiem z ciasta. Ja robiłam dziurki słomkami, jeśli macie jakieś większe rurki to na pewno się nadadzą:)
Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni do zarumienienia (u mnie trwało to około 30 minut). Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/11/mini-babeczkowe-szarlotki.html