Wykonanie
Nie wiem dlaczego ale jedynym
ciastem dostępnym w schroniskach w Tatrach jest właśnie szarlotka, więc to ona bardzo kojarzy mi się z pobytem w
Polskich Górach:) Wspaniałe pachnące wspomnienie:) Ta szarlotka zawiera ogromną ilość
jabłek i koniecznie posypana jest
cukrem pudrem!
Składniki na kruche ciasto:500 g
mąki pszennej250g
masła do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietanyWszystkie składniki szybko zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć do sporej blaszki (25x40) na dno. Pozostałą część włożyć do zamrażarki.Składniki na masą
jabłkową:2 - 3 kg
jabłekcynamon do smaku- około 2 łyżeczki
cukier do smaku
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej robotem kuchennym) - można też zetrzeć na tarce.
Jabłka wymieszać do smaku z
cukrem i
cynamonem.Dodatkowo:
bułka tarta do podsypania
cukier puder do posypania gotowego ciastaPrzygotowany wcześniej spód podpiec w temp. 180st. C przez około 10min. Po tym czasie posypać
bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku i wyłożyć
jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałą ilość schłodzonego ciasta. Piec w temp. 170st. C przez około 1godzinę. Wystudzić. Posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)Inspiracja od Dorotki.