ßßß Cookit - przepis na Szarlotka - wspomnienie z tatrzańskiego schroniska

Szarlotka - wspomnienie z tatrzańskiego schroniska

nazwa

Wykonanie

Nie wiem dlaczego ale jedynym ciastem dostępnym w schroniskach w Tatrach jest właśnie szarlotka, więc to ona bardzo kojarzy mi się z pobytem w Polskich Górach:) Wspaniałe pachnące wspomnienie:) Ta szarlotka zawiera ogromną ilość jabłek i koniecznie posypana jest cukrem pudrem!
Składniki na kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
250g masła do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki szybko zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć do sporej blaszki (25x40) na dno. Pozostałą część włożyć do zamrażarki.
Składniki na masą jabłkową:
2 - 3 kg jabłek
cynamon do smaku- około 2 łyżeczki
cukier do smaku
Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w cienkie plasterki (najlepiej robotem kuchennym) - można też zetrzeć na tarce. Jabłka wymieszać do smaku z cukrem i cynamonem.
Dodatkowo:
bułka tarta do podsypania
cukier puder do posypania gotowego ciasta
Przygotowany wcześniej spód podpiec w temp. 180st. C przez około 10min. Po tym czasie posypać bułką tartą, która wchłonie nadmiar soku i wyłożyć jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałą ilość schłodzonego ciasta. Piec w temp. 170st. C przez około 1godzinę. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Inspiracja od Dorotki.
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2012/12/szarlotka-wspomnienie-z-tatrzanskiego.html