Wykonanie
Rozpływająca się w ustach, pachnąca
cynamonem... Polecam na ciepło - poezja...Składniki:Ciasto:500g
mąki orkiszowej (można użyć krupczatki lub "zwykłej" pszennej)250g
masłapół szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka2 łyżki kwaśniej
śmietanyMasa
jabłkowa:2,5 kg
jabłek (polecam szarą renetę)2-3 łyżeczki
cynamonu1/4 szklanki
cukru (można pominąć, zwłaszcza, jeśli używamy słodkich
jabłek)kilka łyżek
tartej bułkiJabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, następnie pokroić w cienkie plasterki (najszybciej zrobić to robotem). Dodać
cukier i
cynamon, wymieszać (nie odsączać soku).Schłodzone ciasto podpiec przez około 10 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, posypać
bułką tartą, by wchłonęła nadmiar wilgoci z
jabłek. Na to wyłożyć
jabłka, na tarce zetrzeć pozostałą część ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 160 - 180ºC. Po ostudzeniu posypać
cukrem pudrem.Korzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu Doroty.