ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

nazwa

Wykonanie

To popisowa szarlotka mojej teściowej. Każdej jesieni zajadamy się nią wręcz nieprzyzwoicie. Najlepsza oczywiście na ciepło, ale drugiego dnia też jest doskonała.
Składniki:
3 - 3,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 – 3 łyżki śmietany 18 %
1,5 – 2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
kilka łyżek cukru
Wykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną. Dodajemy cynamon i odrobinę cukru (do smaku).
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukry, masło pokrojone w kostkę i żółtka. Siekamy nożem ciasto. Na koniec dodajemy śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta. Wykładamy go na jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/09/Szarlotka-na-kruchym-ciescie.html