Wykonanie
To popisowa szarlotka mojej teściowej. Każdej jesieni zajadamy się nią wręcz nieprzyzwoicie. Najlepsza oczywiście na ciepło, ale drugiego dnia też jest doskonała.
Składniki:3 - 3,5 szklanki
mąki pszennej250 g
masła4
żółtka4 łyżki
cukru pudru1 czubata łyżka
cukru waniliowego (domowego)1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 – 3 łyżki
śmietany 18 %1,5 – 2 kg
jabłek1 łyżeczka
cynamonukilka łyżek
cukruWykonanie:
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki i podsmażamy w garnku, aż się rozpadną. Dodajemy
cynamon i odrobinę
cukru (do smaku).
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy
cukry,
masło pokrojone w kostkę i
żółtka. Siekamy nożem ciasto. Na koniec dodajemy
śmietaną i zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części, zawijamy i odkładamy na około 20 - 30 minut do lodówki, aby odpoczęło. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jedną część ciasta rozwałkowujemy. Wykładamy na dno formy. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez 10 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy prażona
jabłka. Rozwałkowujemy drugi kawałek ciasta. Wykładamy go na
jabłka i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 - 40 minut. Gotową szarlotkę posypujemy
cukrem pudrem.