Wykonanie
Szarlotka - uwielbiane i niezwykle popularne w Polsce ciasto z
jabłkami, co ciekawe pochodzące z Francji. Poniższy przepis na Szarlotkę, to tradycyjna, klasyczna receptura na aksamitne mocno
jabłkowe nadzienie z domieszką aromatycznego
cynamonu i delikatnym, rozpływającym się w ustach
ciastem.
Szarlotka, to powiew dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury. Proste, a jednocześnie genialne ciasto, którego nie sposób sobie odmówić... Mmm...Szarlotka - Najlepsza - Składniki:200 g
mąki pszennej100 g
masła (schłodzonego)
1/3 szklanki
cukru2
żółtkałyżeczka
śmietanypół łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowynadzienie:ok. 2 kg
jabłek (po obraniu i wydrążeniu)łyżeczka
cynamonucukierSzarlotka - Najlepsza - Sposób przygotowania:Nadzienie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (czas
trwania tej czynności zależy od stopnia uprażenia
owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie
marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin).
Pod koniec duszenia dodajemy
cynamon i
cukier (jego ilość zależy od słodkości
jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę
śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Następnie formę (ok. 21x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem. Dno wyścielamy większą ilością ciasta, a następnie wykładamy ostudzone
jabłka.Z pozostałej części ciasta formujemy "wałeczki" z których następnie tworzymy kratkę na wierzchu szarlotki.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut do zrumienienia ciasta.Szarlotka najlepiej smakuje na drugi dzień, jednak jeszcze ciepła również jest przepyszna.