Wykonanie
Mini-Szarlotki - to urocze, pięknie prezentujące się na
stole babeczki z
jabłkowym nadzieniem. Poniższy przepis na Mini-Szarlotki, to tradycyjna receptura na klasyczną szarlotkę z aksamitnym mocno
jabłkowym nadzieniem i domieszką aromatycznego
cynamonu oraz delikatnym, rozpływającym się w ustach
ciastem. Szarlotki w postaci słodziutkich tartaletek to oryginalnie, ciekawe podanie klasycznego jabłecznika będącego powiewem dzieciństwa, babcinych wypieków i zbliżającej się jesiennej aury.
Proste, a jednocześnie przepyszne babeczki których nie sposób sobie odmówić...200 g
mąki pszennej100 g
masła (schłodzonego)1/3 szklanki
cukru2
żółtkałyżeczka
śmietanypół łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyszczypta
solinadzienie:ok. 1 kg
jabłekłyżeczka
cynamonucukierok. łyżeczka
margarynyNadzienie:
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do wysokiego garnka i dusimy pod przykryciem często mieszając (ok. 2 godziny).
Pod koniec duszenia dodajemy
cynamon i
cukier (jego ilość zależy od słodkości
jabłek, im kwaśniejsze tym więcej trzeba go dodać). Smażymy całość jeszcze kilkanaście minut już bez przykrycia. Odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto:
Masło kroimy na niewielkie kawałki, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy elastyczne ciasto (można użyć food procesora). Gdyby ciasto okazało się zbyt "suche" dodajemy jeszcze trochę
śmietany. Masę dzielimy na dwie części: jedna mniejsza, druga troszkę większa. Odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Foremki smarujemy tłuszczem (np.
margaryną) i każdą wyścielamy niezbyt grubą warstwą ciasta. Następnie do każdej babeczki wykładamy ok. łyżkę nadzienia.Aby przygotować "mini krateczkę" z pozostałego ciasta należy uformować mini wałeczki o średnicy ok. 4 mm i z nich utworzyć kratkę.Gotowe babeczki pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 15-25 minut do zrumienienia wierzchów mini szarlotek.Babeczki najlepiej smakują na drugi dzień, jednak jeszcze ciepłe również są przepyszne.