Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 4SkładnikLogo Ilość Czego
masło 100 gramów
cukier 100 gramów
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczyptamasa marcepanowa surowa 100 gramów
jajka 3 sztuk
mąka pszenna 150 gramówgrysik kukurydziany 50 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
śmietana 4 łyżek stołowych
jabłka 800 gramów
cynamom 0.5 łyżek deserowych
masło według uznaniaWykonanie:
Masło starannie utrzeć z 80g
cukru,
cukrem waniliowym,
solą, rozkruszonym marcepanem i
jajkami. Wymieszać
mąkę, grysik lub
mąkę ziemniaczaną i
proszek do pieczenia. Całość wraz ze
śmietaną dodać do masy
maślanej. Tortownicę o śr. 26cm wysmarować
masłem. Włożyć ciasto do formy.
Jabłka umyć, przekroić na pół i oczyścić. Wypukłą stronę
jabłek naciąć nożem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. pozostały
cukier wymieszać z
cynamonem i otoczyć w nim
jabłka i powciskać w ciasto. piec ok 45 minUwagi:Grysiku kukurydzianego można zastąpić
mąką ziemniaczaną.Autor: hanka902Zobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: karotkaData: 2009-04-29mnauimmAutor: marzeniewData: 2009-04-19Apetycznie wyglądaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: