ßßß Cookit - przepis na Szarlotka na kruchym cieście.

Szarlotka na kruchym cieście.

nazwa

Wykonanie

Tradycyjna, pachnąca jabłkami, masłem i cynamonem po prostu idealna szarlotka.
Składniki:
mąka pszenna 3 szklanki (400 g)
cukier zwykły 2/3 szklanki (125 g)
masło 200 g
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany np. 18 %
jabłka półtora kilograma
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka śmietany
1 łyżka soku z cytryny
Zagniatamy ciasto z mąki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia, dodajemy śmietanę. Dzielimy ciasto na dwie części, wstawiamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, podlewamy 2 łyżkami wody i soku z cytryny by nam nie ściemniały i prażymy. Gdy mamy jabłka kwaśniejsze możemy dodać 2 łyżki cukru zwykłego. Do uprażonych jabłek dodajemy cukier waniliowy, cynamon.
Jedną część ciasta wałkujemy i wykładamy dno blaszki (25 na 36 cm ), wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podpiekamy w 170 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i drugą rozwałkowaną część ciasta, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut.
Gorące, upieczone ciasto smarujemy lukrem.
SMACZNEGO
Źródło:http://gogusiowo.blogspot.com/2015/10/szarlotka-na-kruchym-ciescie.html