ßßß
Składniki:- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie),- szczypta soli,- 3/4 szklanki cukru,- 1 szklanka przesianej mąki pszennej,- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,- 7 średniej wielkości jabłek,- cynamon zmieszany z cukrem trzcinowym (sprawdzi się także przyprawa do szarlotki) lub sam cynamon.Jabłka obieramy, kroimy na plasterki lub półplasterki o grubości ok. 1/2 cm. Blachę od piekarnika (standardową, z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, na nim równomiernie rozkładamy pokrojone jabłka. Obficie posypujemy cynamonem z cukrem trzcinowym (może być także cukier cynamonowy, cynamon lub przyprawa do szarlotki), zostawiamy.Do misy miksera wbijamy białka, włączamy. Gdy się spienią, dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy partiami cukier, a następnie żółtka - po jednym. Gdy wszystko się połączy, mikser wyłączamy i powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie. Gotowe ciasto wylewamy na jabłka, równomiernie rozprowadzamy po całej powierzchni. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 30 minut.Pod koniec pieczenia przygotowujemy ścierkę na blacie - rozkładamy. Gotowe ciasto natychmiast zdejmujemy z blachy na ścierkę tak, by papier był u góry. Delikatnie go zrywamy. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku (BEZ ŚCIERKI). Ścierką jedynie przykrywamy. Gdy ostygnie, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki. Podajemy z cukrem pudrem. Smacznego!