ßßß

Składniki: 500 g fileta z łososiasolświeżo mielony, czarny pieprz3 łyżki masła 82%sos z 1/2 cytry1 łyżeczka skórki otartej z cytryny1 pęczek kopru400 ml słodkiej śmietanki 30%sólświeżo mielony, czarny pieprz Przygotowanie: Z łososia ostrym nożykiem odciąć skore, pokroić w paski.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzemSos cytrynowo-koperkowy: W rondelku lub w głębokiej patelni rozgrzać masło, wsypać umyty, posiekany koperek. Po chwili wlać sok z cytryny oraz skórkę. Na koniec dodać słodką śmietankę, doprawić solą i pieprze.Całość dokładnie wymieszać, pozostawić na gazie kolejne 2 min.Gotowym sosem polać łososia.Piec ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180st.Podawać np. z pieczonymi ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw.
Smacznego