Wykonanie
Pstrąg -
ryba łatwo dostępna, o
białym, soczystym, ale nie tłustym
mięsie. Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek
ryby znany z nietolerancji brudnej
wody, przy jej zakupie warto zwrócić uwagę skąd została wyłowiona. Te najlepsze - hodowane są w okolicach Czarnego Potoku. Dziś u mnie propozycja jakże standardowa i smaczna zarazem.
Pstrąg pieczony w koprze i
cytrynie. Nic prostszego i smaczniejszego. Mój Syn uwielbia to danie.
Składniki (dla 2-4 osób):2
pstrągi patroszone1/2 pęczka
kopru4 plastry
cytryny1 łyżka
masłasól,
pieprz czarnypieprz cytrynowyPrzygotowanie:
Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy
solą,
pieprzem i lekko posypujemy
pieprzem cytrynowym. Układamy w wysmarowanym
masłem naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakiś czas do wchłonięcia przypraw. Przed pieczeniem podkładamy pod każdą z ryb plastry
cytryny. Do środka wsypujemy posiekany
koper i wkładamy po plastrze
cytryny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut - w każdym razie niezbyt długo by nie wysuszyć
rybki.
Podajemy na
szpinaku lub z pieczonymi
ziemniakami i ulubioną surówką.Pyszności. Syn pierwszego
pstrąga zjadł na Wigilię rok temu. Dla mnie niewiele zostawił - tak mu smakował. Proste i szybkie danie
rybne, a jakże smakowite do tego.