ßßß Cookit - przepis na Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie

Pstrąg z pieca w koprze i cytrynie

nazwa

Wykonanie

Pstrąg - ryba łatwo dostępna, o białym, soczystym, ale nie tłustym mięsie. Jedna z lepszych słodkowodnych ryb. Choć to gatunek ryby znany z nietolerancji brudnej wody, przy jej zakupie warto zwrócić uwagę skąd została wyłowiona. Te najlepsze - hodowane są w okolicach Czarnego Potoku. Dziś u mnie propozycja jakże standardowa i smaczna zarazem. Pstrąg pieczony w koprze i cytrynie. Nic prostszego i smaczniejszego. Mój Syn uwielbia to danie.
Składniki (dla 2-4 osób):
2 pstrągi patroszone
1/2 pęczka kopru
4 plastry cytryny
1 łyżka masła
sól, pieprz czarny
pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Rybę skrobiemy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy solą, pieprzem i lekko posypujemy pieprzem cytrynowym. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i odstawiamy na jakiś czas do wchłonięcia przypraw. Przed pieczeniem podkładamy pod każdą z ryb plastry cytryny. Do środka wsypujemy posiekany koper i wkładamy po plastrze cytryny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut - w każdym razie niezbyt długo by nie wysuszyć rybki.
Podajemy na szpinaku lub z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Pyszności. Syn pierwszego pstrąga zjadł na Wigilię rok temu. Dla mnie niewiele zostawił - tak mu smakował. Proste i szybkie danie rybne, a jakże smakowite do tego.
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/03/pstrag-z-pieca-w-koprze-i-cytrynie.html