Wytrawne placki z ricotty podawane z fetą i pomidorem

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię smażoną ricottę. To taka mała, fajna i drobna przekąska, którą można podać na imprezie. Ja zwykle przygotowuję ją do wina w towarzystwie bagietki. Sprawdza się idealnie. Pomyślałam, że może dobrym pomysłem byłoby zrobienie z tego ciasta placuchów. I spróbować podać je w wytrawnej wersji. Pomysł okazał się bardzo prosty i smaczny. Placki są świetne awokado lub z dobrą wędliną. Myślę, że jajko sadzone, rukola i rzodkiewki to też opcja godna rozważenia. Przy tych swoich nieograniczonych możliwościach są śmiesznie proste!
Składniki:
250 g ricotty
1 jajko
2 płaskie łyżki mąki ( u mnie pełnoziarnista)
sól
pieprz
tymianek suszony
płatki chili
Wykonywanie:
Ser przełóż do miski. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Żółtka połącz z serkiem, dodaj mąkę, sól, pieprz, tymianek i płatki chili. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite białka. Smaż na patelni z odrobiną oleju. Ja swoje smażyłam na naleśnikarce, dlatego nie używałam już dodatkowego tłuszczu.
Smacznego!
Źródło:http://kropla-oliwy.blogspot.com/2020/03/wytrawne-placki-z-ricotty-podawane-z.html