ßßß Cookit - przepis na KREM DYNIOWO-CZOSNKOWY

KREM DYNIOWO-CZOSNKOWY

nazwa

Wykonanie

Serio, to nie pomyłka… 3 główki czosnku! Ale bez obaw. Po upieczeniu czosnek traci na “mocy”. A na drugi dzień jest jeszcze mniej wyczuwalny. Oczywiście jeśli macie obawy, możecie zmniejszyć jego ilość 🙂 Krem ma wyrazisty smak dzięki pikantnym przyprawom. Rozgrzewający, idealny na zimowe wieczory <3
Składniki
dynia, około 2 kg
czosnek, 3 małe główki
masło, 1-2 łyżki
cebula, 1 duża
bulion, 1 litr
chili, 1 łyżeczka
imbir, 1/2 łyżeczki
kardamon, 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
Do podania:
pestki dyni
oliwa z oliwek extra vergine
Sposób przygotowania
Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni. Dynię podzielić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce skórką do dołu razem z nieobranym czosnkiem. Piec przez około 25 minut. Wyciągnąć czosnek, a dynię piec kolejne 20 minut (lub do momentu, aż będzie miękka, wszystko zależy od grubości dyni).
W międzyczasie cebulę zeszklić na maśle. Dodać obrany czosnek i dynię bez skóry. Wlać bulion. Całość przyprawić. Gotować około 20 minut, a następnie zmiksować. W razie potrzeby ponownie przyprawić solą i pieprzem, jeszcze chwilę gotować.
Podawać z oliwą, prażonymi pestkami dyni oraz świeżo mielony czarnym pieprzem.
Źródło:https://buszujacawkuchni.pl/krem-dyniowo-czosnkowy