Wykonanie
Serio, to nie pomyłka… 3 główki
czosnku! Ale bez obaw. Po upieczeniu
czosnek traci na “mocy”. A na drugi dzień jest jeszcze mniej wyczuwalny. Oczywiście jeśli macie obawy, możecie zmniejszyć jego ilość 🙂 Krem ma wyrazisty smak dzięki pikantnym
przyprawom. Rozgrzewający, idealny na zimowe wieczory <3Składniki
dynia, około 2 kg
czosnek, 3 małe główki
masło, 1-2 łyżki
cebula, 1 duża
bulion, 1 litr
chili, 1 łyżeczka
imbir, 1/2 łyżeczki
kardamon, 1/2 łyżeczki
sól,
pieprzDo podania:
pestki dynioliwa z oliwek extra vergineSposób przygotowaniaPiekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 stopni.
Dynię podzielić na mniejsze części. Ułożyć na blaszce skórką do dołu razem z nieobranym
czosnkiem. Piec przez około 25 minut. Wyciągnąć
czosnek, a
dynię piec kolejne 20 minut (lub do momentu, aż będzie miękka, wszystko zależy od grubości dyni).W międzyczasie
cebulę zeszklić na
maśle. Dodać obrany
czosnek i
dynię bez skóry. Wlać
bulion. Całość przyprawić. Gotować około 20 minut, a następnie zmiksować. W razie potrzeby ponownie przyprawić
solą i
pieprzem, jeszcze chwilę gotować.Podawać z
oliwą, prażonymi
pestkami dyni oraz świeżo mielony
czarnym pieprzem.