Wykonanie
SKŁADNIKI:- nieduża
dynia Hokkaido (ok. 1,3 kg)-
cebula- 600 ml
bulionu- 2 pełne łyżki
masła-
sól i
pieprz do smaku- 1-2 łyżeczki świeżo startego
imbiru- dodatkowo: grzanki,
śmietanka 30%,
pestki z dyniPRZYGOTOWANIE:W garnku rozgrzewamy
masło, dodajemy
cebulę pokrojoną w piórka i chwilkę smazymy. Gdy
cebula się zeszkli do garnka dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę
dynię. Po minucie dodajemy połowę (300ml)
bulionu i dusimy do miękkości, aż
dynia zacznie się rozpadać. Zawartość garnka miksujemy blenderem ręcznym do uzyskania gładkiej masy. Całość doprawiamy
imbirem,
solą i
pieprzem, dokładnie mieszamy. Podajemy z grzankami,
śmietanką i
pestkami z dyni.Rady: By przygotować pyszne grzanki wystarczy na patelni roztopić łyżkę
masła, na której usmażymy 2 kromki wczorajszego
chleba pokrojone w kostkę, aż uzyskają złocisty kolor.
Blender ręczny Philips Avance Collection HR1676/90 to produkt na miarę moich wysokich oczekiwań. Posiada funkcję SpeedTouch, dzięki której za jednym przyciśnięciem intuicyjnie wybieramy prędkość ostrza. Naciskając delikatnie przycisk, ostrze porusza się wolniej, zaś dociskając przycisk zwiększamy siłę obrotu dochodząc aż do mocy turbo. Fantastyczna sprawa, ponieważ dzięki temu dostosowujemy prędkość do naszych oczekiwań. Funkcja ProMix wykorzystująca kształt trójkąta pozwala na szybsze i dokładniejsze zmiksowanie składników, nie chlapiąc przy tym na prawo i lewo (dzięki osłonce o falistym kształcie dolnej części blendera). Mocny i niezawodny silnik 800 W to kolejna zaleta produktu Philips.
Mogę pokusić się na stwierdzenie, że nie ma dla niego rzeczy niemożliwych do zmielenie – oczywiście w granicach rozsądku J To co mnie zachwyciło to jego ergonomiczny kształt. Wspaniale dopasowuje się do dłoni, tworząc z nią jedną całość. Jego przycisk jest tak wygodny w użyciu, że nawet długie, kobiece paznokcie nie stwarzają kłopotu.W skład zestawu wchodzą także:- niewielki rozdrabniacz do siekania np.
orzechów,
ziół czy
mięsa. Z nim wykonasz na przykład perfekcyjny tatar w kilka chwil zaskakując swoich gości czy rodzinę. Ja przygotowałam piekielną pastę z
papryczek chili, którą
będę trzymać w słoiczku w lodówce i dodawać do moich dań według potrzeby- trzepaczka, która jest niezbędnym dodatkiem dla każdej Pani Domu. Z łatwością ubije pianę z
białek,
bitą śmietanę, a nawet domowy, pyszny
majonez- wysoki pojemnik 1200 ml, dzięki któremu z łatwością zmiksujemy, ubijemy czy wymieszamy wybrane składniki. Wyposażony jest on w miarkę, uchwyt oraz dziobek.Wszystkie części są łatwe w utrzymaniu w czystości, a ich odłączanie odbywa się przy pomocy tylko jednego przycisku.
Dla Ambasadora Innowacji w kwietniu przygotowałam także recenzję ekspresu do
kawy GranBaristo od Saeco, którą przeczytacie w linku KLIK .