ßßß Cookit - przepis na Jajko poszetowe

Jajko poszetowe

nazwa

Wykonanie

Strona główna
dodatki
przystawki
Jajko poszetowe
22 czerwca 2019 Napisał Jolanta
Jajko po benedyktyńsku czyli jajko poszetowe. Jak zrobić?
Oto mój sposób.
Składniki:
jajko
ocet
sól
woda
Sposób wykonania:
Ugotować wodę w niskim naczyniu.
Dolać nieco octu spirytusowego (może być 10%)
Wsypać nieco soli.
Na dno gotującej się wody położyć krążek do którego wbijemy jajko.
Wbić jajo do foremki (może to być krążek, lub innego kształtu foremka)
Gotować jajo na małym ogniu.
Po wierzchu polewać gotującą się wodą aż zetnie się białku z wierzchu.
Gotować w ten sposób ok 3-5 minut.
Wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar wody.
Wyjąć z foremki i wyłożyć na talerz.
Uwaga: można po wierzchu jaja posypać pieprzem lub ziołami.
Chłodnik z ogórka na maślance
Dowiedz się jako pierwsza/-y o nowych przepisach!
Po składnikach
buraki cebula cukier czosnek jabłka jajka jajko kiełbasa kminek koperek korzeń pietruszki kwaśna śmietana liść laurowy lubczyk majeranek majonez marchewka margaryna masło miód mleko musztarda mąka mąka pszenna mąka ziemniaczana natka pietruszki ocet jabłkowy olej papryka pieprz pieprz biały pieprz czarny pieprz czarny mielony pietruszka pomidory por proszek do pieczenia seler ser żółty smalec sól tymianek ziele angielskie ziemniaki śmietana
ciasta (33)
ciastka i ciasteczka (31)
dania główne (109)
desery (22)
dodatki (12)
mięsne (67)
nalewki i likiery (1)
o blogu (1)
pasty (12)
przetwory (5)
przystawki (47)
ryby i owoce morza (15)
sałatki i dodatki (47)
sosy (10)
surówki (32)
Tanie obiady (39)
wegetariańskie (113)
zapiekanki (7)
zupy (45)
Archiwa
Archiwa
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/jajko-poszetowe