Wykonanie
Na dwa dni upały dały nam odetchnąć, od jutra znów ma być bardzo gorąco. W taką pogodę albo gotuję szybkie, proste dania typu warzywa na pazr-rze, grillowane , z
makaronem albo jarzynowe zupy, które można zjeść przestudzone. Najczęściej jednak robię chłodniki, na bazie
maślanki,
jogurtu lub
kefiru, z surowymi i
kiszonymi warzywami. Dodatek soku z
kiszonych warzyw nie tylko podbija smak , ale też czasem dodaje koloru . Mój ostatni pomysł to chłodnik z
kiszonymi rzodkiewkami , do którego dodałam kawałki
śledzia. Pasował mi
smakowo i kolorystycznie, bo to był
śledź, którego zamacerowałam w zalewie od kiszonych
rzodkiewek z dodatkiem
estragonu. Poza tym podczas upałów mam większą ochotę na kiszonki i słone rzeczy – widocznie organizm domaga się uzupełnienia utraconych wraz z
potem mikroelementów i
soli. Pomyślałam też sobie, że w staropolskich i aktualnie ekskluzywnych chłodnikach dodaje się
raki, a właściwie
rakowe szyjki . Nie jest łatwo je zdobyć , więc zadowoliłam się dodatkiem
śledzi , lekko zaróżowionych od rzodkiewkowej zalewy.Oprócz kiszonych
rzodkiewek dodałam do chłodnika też plasterki świeżych, poza tym kawałki zielonego
ogórka,
rucolę,
koperek,
dymkę i
zieleninę. Wszystko to stworzyło smakowite i pożywne danie na upały.pół litra
maslankiduży
jogurt naturalnykilka kiszonych
rzodkiewekkilka świeżych
rzodkiewekmały zielony
ogórek3 -4 łyżki soku z kiszonych
rzodkiewekgarśc
rucolidymka ze
szczypioremśledź z zalewy, pokrojony na paskigarść posiekanego
koperku i świeżego
majerankusól ( troszkę, bo składniki słone),
pieprz, cząberZielony
ogórek kroimy na półplasterki, dodajemy posiekaną
dymkę i plasterki
rzodkiewek, lekko solimy. Dodajemy pokrojone
rzodkiewki kiszone wraz z zalewą. Dolewamy
jogurt i
maślankę, lekko roztrzepując widelcem. Doprawiamy do smaku
pieprzem i cząbrem, dorzucamy pokrojone na nieduże paski
śledzie. Na koniec posypujemy świeżą
zieleniną –
koperkiem,
rucolą,
majerankiem lub
tymiankiem, resztą
szczypioru. Wstawiamy do lodówki na kilkanaście minut albo i dłużej, by smaki się przegryzły. Zajadamy z kawałkiem
chleba albo i bez, bo w czasie upałów sama taka konkretna, zimna zupa wystarczy.Smacznego !
chłodnik z
kiszonymi rzodkiewkami(Odwiedzone 12
razy, 1 dzisiaj)