Wykonanie
Chłodnik buraczany, który przygotowuję powstaje na bazie pysznego kwasu z
buraków. Dzięki dodatkowi kwasu zupa ma wyjątkowo korzystne właściwości dla organizmu. Zalety kwasu z
buraków i przepis opisałam w tym
poście .Do chłodnika dodaję chrupiące
rzodkiewki,
ogórki i
ogórki małosolne oraz sporo
zieleniny. Warzywa kroję w niewielkie słupki, aby zachowały jędrność, nigdy ich nie ścieram na tarce.Moim ulubionym dodatkiem do tej zupy jest
szynka wieprzowa gotowana lub drobiowa, pokrojona w niewielkie kawałki.
Składniki:1 szklanka
jogurtu naturalnego1 szklanka
maślanki1,5-2 szklanki kwasu z
buraków1/2 długiego
ogórka lub 2-3
ogórki gruntowe2
ogórki małosolne6
rzodkiewekposiekany
szczypiorek i
koperek - kilka łyżek wedle uznania
sól,
pieprz do smakudodatkiem do chłodnika może być:
szynka wieprzowa gotowana,
szynka drobiowaPrzygotowanie:
Jogurt,
maślankę i kwas wymieszać w misce.
Ogórki,
rzodkiewki i
zieleninę drobno posiekać i dodać do płynnych składników.Przyprawić chłodnik
solą i
pieprzem.Chłodnik wstawić do lodówki na 1/2 godziny do schłodzenia.SmacznegoJeśli szukasz pomysłu na potrawy z kwasem z
buraków, zobacz również:barszcz ukraińskikwas z
burakówbarszcz czerwony wigilijny