Wykonanie
Żar leje się z nieba. Na samą myśl o gorącej zupie odechciewa się jeść. Jest jednak coś, co pasuje idealnie do takich wakacyjnych dni... CHŁODNIK. Pyszny z chrupiącymi, świeżymi warzywami przynosi ukojenie.
SKŁADNIKI:*na ok 5- 6 porcji800 ml
jogurtu naturalnego (użyłam typ grecki)1,5 szklanki
maślankiok. 7 sztuk
młodych buraczków wraz z liśćmi1 mały
ogórek4-5
rzodkiewekmały pęczek
koperkumały pęczek
szczypiorkusól,
pieprzjajkaWYKONANIE:
Buraczki z łodyżkami szczelnie zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200*C do miękkości ok. 30 min.Liście
buraczków pokroić dość drobno i w gotującej się wodzie zblanszować ok. 2 min. Odcedzić i wystudzić.
Jogurty i
maślankę wymieszać w dużej misce.
Ogórka pozbawić wodnistych nasionek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z
rzodkiewką.
Koperek i
szczypiorek posiekać drobno.Upieczone wystudzone
buraczki pozbawić łupinki i zetrzeć na tarce. Łodyżki pokroić drobniutko.Wszystko dokładnie razem wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać z ugotowanym na twardo
jajkiem.