Wykonanie
Dzień dobry kochani. Dzisiaj mam dla was pyszny pomysł na obiadek. I to taki w
sumie do wykorzystania na dwa dni.
Młodą kapustę z
makaronem - w jeden dzień możecie podać
kapustę z
makaronem a w drugi samą
kapustę z
ziemniakami lub z
chlebem. Na pomysł takiego obiadu wpadłam właśnie wtedy, kiedy zrobiłam gar
kapusty i wydawało mi się, że będzie na dwa dni a tu na drugi dzień nie zostało jej wcale tak dużo. No to ją połączyłam z
makaronem i to był świetny pomysł, danie smakuje wspaniale i jest bardzo syte. Taki
makaron z
kapustą możecie także sobie zabrać jako posiłek do pracy, na zimno też jest pysznie.Zapraszam i życzę smacznego.Składniki:- 1
młoda kapusta- pęczek
marchewek- kilka
pieczarek- 2 łyżki
natki pietruszki- 2 łyżki
koperku- 2
liście laurowe-
sól,
pieprz- łyżka
oleju- łyżka
koncentratu pomidorowego- 300 g
makaronuKapustę szatkujemy.
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, tak samo
pieczarki.Do dużego garnka lub głębokiej patelni wlewamy łyżkę
oleju, wrzucamy pokrojone
marchewki i
pieczarki, chwilkę podsmażamy.Dodajemy
kapustę,
liście laurowe, łyżeczkę
soli i 1/4 łyżeczki
pieprzu. Zalewamy
wodą - tak szklanka wystarczy. Dusimy przez 20 minut. Dodajemy
natkę pietruszki i
koperek,
koncentrat pomidorowy, przyprawiamy jeszcze do smaku w razie potrzeby.
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie - all dente. Odcedzamy i dodajemy do
kapusty, mieszamy i przekładamy na talerze.