ßßß
Składniki na ciasto (3 średnie pizze)2 szklanki mąki pszennej poznańskiej3/4 szklanki ciepłej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 szczypta soli3 łyżki oliwy z oliwekSkładniki na sos pomidorowy:2 łyżki koncentratu pomidorowego½ łyżeczki suszonej bazyliiczarny pieprz, świeżo mielonyDodatkowo:1 średniej wielkości papryka czerwona1 średniej wielkości papryka zielona1 średniej wielkości papryka żółtaopakowanie sera typu feta w kostkach2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine1/2 cukinii1/2 łyżeczki bazylii1/2 łyżeczki oreganosól do smakuWykonanie:Do większej miski rozkruszamy świeże drożdże, dodajemy cukier i rozgniatamy widelcem do czasu otrzymania płynnej konsystencji drożdży. Wsypujemy mąkę, sól, wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wyrabiamy rękę, w razie potrzeby podsypujemy trochę mąką, a następnie odstawimy na ok. 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Przygotowujemy sos. Koncentrat pomidorowy mieszamy z suszoną bazylią i pieprzem. Odstawiamy.Papryki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Cukinię kroimy półplasterki. Warzywa wrzucamy do miski skrapiamy oliwą i przyprawimy solą, bazylią i oregano.Na rozgrzanego grilla elektrycznego wrzucam warzywa i grilluję 3-4 minuty. Zdejmuję z grilla.Rozgrzewamy grilla ( piekłam pizzę na grillu elektrycznym, w przypadku pieczenia pizzy na grillu węglowym najlepiej nad paleniskiem rozgrzać kamień do pizzy i na nim piec pizzę).Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na trzy części, chwile wyrabiamy w razie potrzeby podsypując lekko ciasto mąką. Z każdego kawałka formujemy zgrabny okrąg i układamy go na grillu do czasu aż ciasto ładnie się upiecze i zarumieni z jednej i z drugiej strony. Gotowy spód od pizzy przekładamy ją na drewnianą deskę. Smarujemy cienko koncentratem pomidorowym z przyprawami, zgrillowane wcześniej papryki i cukinię oraz kawałki sera feta. Całość skrapiamy oliwą i podajemy.Smacznego!