Wykonanie
Sezon grillowy już pomału się zaczyna, chociaż pogoda u mnie nie całkiem sprzyja biesiadom na świeżym powietrzu. Ale mam nadzieję, już niedługo się poprawi i będziemy cieszyć się prawdziwie letnią pogodą. A tymczasem mam dla Was przepis na pizzę z grilla elektrycznego. Pizza na grillu węglowym lub gazowym także się sprawdzi, tyko musimy zaopatrzyć się w kamień do pizzy.
Składniki na ciasto (3 średnie pizze)2 szklanki
mąki pszennej poznańskiej3/4 szklanki ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 szczypta
soli3 łyżki
oliwy z oliwekSkładniki na
sos pomidorowy:2 łyżki
koncentratu pomidorowego½ łyżeczki suszonej
bazyliiczarny pieprz, świeżo mielonyDodatkowo:1 średniej wielkości
papryka czerwona1 średniej wielkości
papryka zielona1 średniej wielkości
papryka żółtaopakowanie
sera typu
feta w kostkach2-3 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine1/2
cukinii1/2 łyżeczki
bazylii1/2 łyżeczki
oreganosól do smakuWykonanie:Do większej miski rozkruszamy świeże
drożdże, dodajemy
cukier i rozgniatamy widelcem do czasu otrzymania płynnej konsystencji
drożdży. Wsypujemy
mąkę,
sól, wlewamy
oliwę i ciepłą
wodę. Ciasto dokładnie wyrabiamy rękę, w razie potrzeby podsypujemy trochę
mąką, a następnie odstawimy na ok. 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Przygotowujemy sos.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z suszoną
bazylią i
pieprzem. Odstawiamy.
Papryki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski.
Cukinię kroimy półplasterki. Warzywa wrzucamy do miski skrapiamy
oliwą i przyprawimy
solą,
bazylią i
oregano.Na rozgrzanego grilla elektrycznego wrzucam warzywa i grilluję 3-4 minuty. Zdejmuję z grilla.Rozgrzewamy grilla ( piekłam pizzę na grillu elektrycznym, w przypadku pieczenia pizzy na grillu węglowym najlepiej nad paleniskiem rozgrzać kamień do pizzy i na nim piec pizzę).Ciasto wykładamy na stolnicę, dzielimy na trzy części, chwile wyrabiamy w razie potrzeby podsypując lekko ciasto
mąką. Z każdego kawałka formujemy zgrabny okrąg i układamy go na grillu do czasu aż ciasto ładnie się upiecze i zarumieni z jednej i z drugiej strony. Gotowy spód od pizzy przekładamy ją na drewnianą deskę. Smarujemy cienko
koncentratem pomidorowym z
przyprawami, zgrillowane wcześniej
papryki i
cukinię oraz kawałki
sera feta. Całość skrapiamy
oliwą i podajemy.Smacznego!