Wykonanie
Wspominałam już, że pizzę piekę bardzo często i zawsze dodaję do niej inne składniki. Tym razem miałam ochotę na dużo dodatków i coś greckiego. Do mojej pizzy trafiły więc
oliwki,
ser feta,
papryka,
kurczak i od niedawna mój ulubiony składnik, czyli
rukola. Smacznego:)składniki na dużą blaszkę pizzy:pojedyncza
pierś z kurczaka plus
przyprawy:
sól,
pieprz, słodka i
ostra papryka, granulowany
czosnek,
tymianek,
rozmaryn (zamiast nich można użyć
przyprawy do drobiu),łyżka lub dwie
oliwek,
czerwona papryka,mała
cebula,
ser typu
feta (do smaku),
koncentrat pomidorowy,kilka łyżek startego
parmezanu,opcjonalnie garść
rukoli,
oregano, suszona
bazylia, na ciasto:1/3 kostki
drożdży,2 szklanki
mąki,2 płaskie łyżeczki
cukru,pół łyżeczki
soli,3/4 szklanki ciepłej
wodyMąkę osolić,
drożdże zasypać
cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać
wodę, wlać do
mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroić
paprykę w paseczki,
cebulę w półplasterki,
kurczaka na małe kawałki.
Mięso przyprawić, podsmażyć na patelni z warzywami. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować
koncentratem pomidorowym, posypać
oregano i
bazylią lub
przyprawą do pizzy. Nałożyć podsmażone składniki,
oliwki i pokruszoną
fetę, posypać
serem i piec około 30 minut w temp 180 stopni. Gotową pizzę posypać
rukolą.