ßßß Cookit - przepis na pizza z szynką serrano, rukolą i papryką

pizza z szynką serrano, rukolą i papryką

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy zrobiłam pizzę z rukolą i na pewno nie ostatni:) Szynka serrano stanowi z nią wyjątkowo pyszny duet, a ta pizza jest jedną z najszybszych w przygotowaniu - większość składników dodajemy na koniec pieczenia ciasta i nie potrzebują one wcześniejszej ,,obróbki". Serrano możemy zastąpić prosciutto, a paprykę pomidorkami koktajlowymi. Smacznego:) na dużą blaszkę pizzy:
1/3 kostki drożdży,
2 szklanki mąki,
2 płaskie łyżeczki cukru,
pół łyżeczki soli,
3/4 szklanki ciepłej wody,
kilka plasterków serrano,
pół czerwonej papryki i pół żółtej (lub jedna cała),
starty parmezan lub mozzarella,
opakowanie rukoli,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oregano,
cebula
Mąkę osolić, drożdże zasypać cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać wodę, wlać do mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroić paprykę w paseczki, cebulę w półplasterki i podsmażyć na patelni. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano lub przyprawą do pizzy. Nałożyć paprykę z cebulą, posypać serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia na pizzę położyć serrano (można ją też położyć po wyciągnięciu pizzy z piekarnika), posypać rukolą.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/11/pizza-z-szynka-serreno-rukola-i-papryka.html