Wykonanie
Po raz pierwszy zrobiłam pizzę z
rukolą i na pewno nie ostatni:)
Szynka serrano stanowi z nią wyjątkowo pyszny duet, a ta pizza jest jedną z najszybszych w przygotowaniu - większość składników dodajemy na koniec pieczenia ciasta i nie potrzebują one wcześniejszej ,,obróbki". Serrano możemy zastąpić prosciutto, a
paprykę pomidorkami koktajlowymi. Smacznego:) na dużą blaszkę pizzy:1/3 kostki
drożdży,2 szklanki
mąki,2 płaskie łyżeczki
cukru,pół łyżeczki
soli,3/4 szklanki ciepłej
wody,kilka plasterków serrano,pół
czerwonej papryki i pół żółtej (lub jedna cała),starty
parmezan lub
mozzarella,opakowanie
rukoli,2-3 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,
oregano,
cebulaMąkę osolić,
drożdże zasypać
cukrem. Gdy się rozpuszczą, dolać
wodę, wlać do
mąki i zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie pokroić
paprykę w paseczki,
cebulę w półplasterki i podsmażyć na patelni. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blaszce palcami, posmarować
koncentratem pomidorowym, posypać
oregano lub
przyprawą do pizzy. Nałożyć
paprykę z
cebulą, posypać
serem. Piec około 30 minut w 180 stopniach. 5 minut przed końcem pieczenia na pizzę położyć serrano (można ją też położyć po wyciągnięciu pizzy z piekarnika), posypać
rukolą.