Wykonanie
Chyba każdy lubi pizzę....... i dorośli i dzieci.Może w dniu święta naszych milusińskich przygotować im lizakowe pizze...?Z całą pewnością będą im smakowały ...Wystarczy zagnieść
ciasto drożdżowe / często robię je wieczorem ,wstawiam do lodówki i na drugi dzień jak znalazł/, na paski ciasta nałożyć nadzienie,zwinąć, upiec i nadziać na patyczki.Zabawa gwarantowana.
Składniki: /ok.10- 15 szt/200 g
mąki pszennej na pizzę100 g
mąki „semolina”/ lub zwykłej /160 ml
wody5 g świeżych
drożdży1 łyżka
oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka
soli1 płaska łżeczka
cukru3 łyżki
koncentratu pomidorowego1 łyżka
oliwykilka cienkich plasterków
gotowanej szynkiok. 80 g
mozzarelli2 łyżki startego
parmezanuoreganoWykonanie:-
Drożdże rozpuścić w połowie porcji
wody, dodać
cukier i na chwilę odstawić.-Do miski wsypać oba rodzaje
mąki, dodać, pozostałą część
wody i rozpuszczone
drożdże.-Wymieszać składniki, po czym dodać
oliwę i
sól.-Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.-Ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
-Po upływie ok. godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.-Podrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat, rozciągnąć, oprószyć
mąką i rozwałkować na grubość kilku milimetrów.-Płat ciasta pokroić na paski szerokości 5 cm. i długości ok .25-30 cm.-Każdy pasek posmarować koncentratem wymieszanym z
oliwą, posypać
oregano.
-Na całej długości paska w części centralnej rozłożyć kawałeczki
szynki i
mozzarelli, posypać częścią
parmezanu.-Pasek złożyć na całej długości /otrzymamy szerokość 2 , 5 cm/ i zwinąć w spiralkę.-Przygotowane w ten sposób spirale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/ zamkniętą częścią do
spodu, otwartą z nadzieniem do wierzchu/ .- Blaszkę z
ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.-Wierzch posypać pozostałym
parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. Cok. 15 minut /do ładnego przyrumienienia/.-Upieczone pizze przestudzić na kratce i w każda z nich wbić drewniany patyczek lub plastikową rurkę do
napojów.