ßßß Cookit - przepis na Mini pizze na patyku

Mini pizze na patyku

nazwa

Wykonanie

Chyba każdy lubi pizzę....... i dorośli i dzieci.
Może w dniu święta naszych milusińskich przygotować im lizakowe pizze...?
Z całą pewnością będą im smakowały ...
Wystarczy zagnieść ciasto drożdżowe / często robię je wieczorem ,wstawiam do lodówki i na drugi dzień jak znalazł/, na paski ciasta nałożyć nadzienie,zwinąć, upiec i nadziać na patyczki.
Zabawa gwarantowana.
Składniki: /ok.10- 15 szt/
200 g mąki pszennej na pizzę
100 g mąki „semolina”/ lub zwykłej /
160 ml wody
5 g świeżych drożdży
1 łyżka oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łżeczka cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka oliwy
kilka cienkich plasterków gotowanej szynki
ok. 80 g mozzarelli
2 łyżki startego parmezanu
oregano
Wykonanie:
-Drożdże rozpuścić w połowie porcji wody, dodać cukier i na chwilę odstawić.
-Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać, pozostałą część wody i rozpuszczone drożdże.
-Wymieszać składniki, po czym dodać oliwę i sól.
-Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
-Ciasto umieścić w naoliwionej misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
-Po upływie ok. godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość.
-Podrośnięte ciasto przełożyć na lekko omączony blat, rozciągnąć, oprószyć mąką i rozwałkować na grubość kilku milimetrów.
-Płat ciasta pokroić na paski szerokości 5 cm. i długości ok .25-30 cm.
-Każdy pasek posmarować koncentratem wymieszanym z oliwą, posypać oregano.
-Na całej długości paska w części centralnej rozłożyć kawałeczki szynki i mozzarelli, posypać częścią parmezanu.
-Pasek złożyć na całej długości /otrzymamy szerokość 2 , 5 cm/ i zwinąć w spiralkę.
-Przygotowane w ten sposób spirale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia/ zamkniętą częścią do spodu, otwartą z nadzieniem do wierzchu/ .
- Blaszkę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
-Wierzch posypać pozostałym parmezanem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C
ok. 15 minut /do ładnego przyrumienienia/.
-Upieczone pizze przestudzić na kratce i w każda z nich wbić drewniany patyczek lub plastikową rurkę do napojów.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/06/mini-pizze-na-patyku.html