Wykonanie
Brązowe
pieczarki tak mi zasmakowały, że zdecydowałam się wczoraj kupić ich drugie opakowanie i rzutem na taśmę dodać jeszcze jeden przepis do akcji
Pieczarkowy Tydzień 2019, która kończy się już dziś. Cieszę się, bo zmobilizowałam się i udało mi się dodać aż 5 przepisów. Możliwe, że
wrócę do blogowania na dłużej 😉 Grzanki z
pieczarkami przygotowane według poniższego przepisu są bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z książeczki z
serii Turbo kuchnia: Ekspresowe potrawy rodzinne.Składniki:250 g brązowych
pieczarek6 kromek
jasnego pieczywa1 łyżka
masła2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkusok z 1/2
cytryny100 ml
śmietanki 30%1/2 łyżeczki
tymianku1/2 łyżeczki
rozmarynusól,
pieprz1 łyżka posiekanej
natki pietruszki50 g osypka
Nastawić piekarnik na 200 ºC.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Obrać ząbek
czosnku. Przygotować pozostałe składniki. Zetrzeć
ser na tarce o drobnych oczkach.Kromki
chleba posmarować z obu stron
masłem. Ułożyć na blasze. Zrumienić w piekarniku przez ok. 3-4 minuty.Na patelni rozgrzać
oliwę. Smażyć na niej
pieczarki ok. 5 minut. Dodać przeciśnięty przeciśnięty przez praskę
czosnek,
tymianek,
rozmaryn,
sól i
pieprz. Wlać
sok z cytryny, następnie
śmietankę. Smażyć aż płyn prawie zupełnie odparuje.Wymieszać
pieczarki z
natką. Nałożyć na zrumienione grzanki. Posypać
serem. Wstawić do piekarnika na ok. 5 minut. Wyjąć i od razu podawać.