Wykonanie
Małe, zgrabne, pulpeciki wołowe duszone w gęstym sosie z mnóstwem
pieczarek.Pasują zarówno do
ziemniaków jak i
kaszy czy
makaronu.
Składniki: Klopsiki:0,5kg. zmielonego karku wołowego3 kromki
chleba namoczone w
mleku1
jajkosól,
pieprzmąka pszenna do obtoczenia
mięsasmalec do smażenia
Sos pieczarkowy:1kg.
pieczarek2
cebule2 łyżki
masła klarowanego0,5l. rosołu lub
bulionu2
listki laurowe5 kulek
ziela angielskiego1 łyżeczka
słodkiej papryki mielonej
sól,
pieprzew. łyżka
mąki pszennej do zagęszczenia sosu Przygotowanie: Klopsiki:
Mięso przełożyć do miski, dodać odciśnięte z
mleka kromki
chleba, wbić
jajko oraz doprawić
solą i
pieprzem.Dłońmi wyrobić masę
mięsną do połączenia się składników.Z
mięsa formować małe , okrągłe klopsiki ,każdego obtoczyć w
mące pszennej.Na patelni rozgrzać
smalec, smażyć rumiane klopsiki.
Sos pieczarkowy: Obrane
pieczarki pokroić w plastry,
cebulę w kostkę.Na patelni rozgrzać
masło, zeszklić
cebulę, dodać
pieczarki.Dusić do odparowania płynu.wlać rosół/bulion, dodać
listki laurowe oraz
ziele angielskie.Doprawić
słodką papryką,
solą i
pieprzem, dusić na minimalnym gazie kolejne 15 min.Do sosu dołożyć pulpeciki, dusić do zgęstnięcia sosu, ew. zaprawić łyżką
mąki pszennej rozmieszanej w paru łyżkach sosu.
Smacznego