Wykonanie
Pyszne chrupiące paszteciki z mięsnym farszem, robiłam sobie próbę przed Wigilią, wyszły super można przygotować z farszem jak do uszek lub z
kapustą i
grzybami. Fajny sposób na pozbycie się resztek
mięsa ;-)Składniki na 18 sztuk:Ciasto:250- 300 g
mąki pszennej200g
masła1/2 łyżeczki
soli1
jajkoFarsz:
bulion mięsny (z wczorajszego kapuśniaczku, specjalnie sobie trochę odlałam)
mięso ok. 0,5 kg
cebulapieprz i
sólDodatkowo:
Jajko lub
mleko do posmarowania pasztecikówPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania farszu, trochę to potrwa (ja miałam gotowy pozostałości z różnych obiadów: były tam
żeberka,
królik,
indyk,
boczek i
kurczak), gotujemy sobie
wywar na zupę z różnego
mięsa później je zmielimy i obsmażymy na
bulionie z
cebulką, oraz doprawimy
solą i
pieprzem. Następnie szykujemy ciasto:
mąkę ciachamy nożem z
masłem dodajemy
sól,
jajko i zagniatamy (idzie w miarę szybko) co jakiś czas podsypujemy
mąką bo będzie się troszkę kleić do rąk, zagniatamy aż do połączenia składników. Stolnicę posypujemy dużą ilością
mąki i nasze ciasto wałkujemy na prostokąt, w jednym miejscu najlepiej jakiś centymetr od brzegu układamy farsz, zawijamy końcówki i ściskamy, żeby nic się nie wydostało i resztę ciasta odcinamy jeśli macie jeszcze farsz robicie kolejne rulony jak nie (ja nie miałam) kroimy na 2 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem i podsypanej
mąką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i pieczemy 20-30 minut w trakcie pieczenia warto obrócić na drugą stronę, Paszteciki odstawiamy do wystygnięcia i podajemy np. z czerwonym barszczem lub jak u mnie z
sokiem z
buraków własnej roboty :-) Smacznego