ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

nazwa

Wykonanie

Pyszne chrupiące paszteciki z mięsnym farszem, robiłam sobie próbę przed Wigilią, wyszły super można przygotować z farszem jak do uszek lub z kapustą i grzybami. Fajny sposób na pozbycie się resztek mięsa ;-)
Składniki na 18 sztuk:
Ciasto:
250- 300 g mąki pszennej
200g masła
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Farsz:
bulion mięsny (z wczorajszego kapuśniaczku, specjalnie sobie trochę odlałam)
mięso ok. 0,5 kg
cebula
pieprz i sól
Dodatkowo:
Jajko lub mleko do posmarowania pasztecików
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania farszu, trochę to potrwa (ja miałam gotowy pozostałości z różnych obiadów: były tam żeberka, królik, indyk, boczek i kurczak), gotujemy sobie wywar na zupę z różnego mięsa później je zmielimy i obsmażymy na bulionie z cebulką, oraz doprawimy solą i pieprzem. Następnie szykujemy ciasto: mąkę ciachamy nożem z masłem dodajemy sól, jajko i zagniatamy (idzie w miarę szybko) co jakiś czas podsypujemy mąką bo będzie się troszkę kleić do rąk, zagniatamy aż do połączenia składników. Stolnicę posypujemy dużą ilością mąki i nasze ciasto wałkujemy na prostokąt, w jednym miejscu najlepiej jakiś centymetr od brzegu układamy farsz, zawijamy końcówki i ściskamy, żeby nic się nie wydostało i resztę ciasta odcinamy jeśli macie jeszcze farsz robicie kolejne rulony jak nie (ja nie miałam) kroimy na 2 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem i podsypanej mąką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i pieczemy 20-30 minut w trakcie pieczenia warto obrócić na drugą stronę, Paszteciki odstawiamy do wystygnięcia i podajemy np. z czerwonym barszczem lub jak u mnie z sokiem z buraków własnej roboty :-) Smacznego
Źródło:http://www.wariatkawkuchni.pl/2014/11/paszteciki-u-mnie-z-miesem-ale-moga-byc.html