Wykonanie
Od kilku tygodni przebywam na rehabilitacji i jestem na szpitalnym
wikcie. Bywa różnie, ale bez dodatku domowego jedzenia byłoby nudno i jednostajnie. Wspieram się też kiszonkami by
mieć witaminy, potrzebne w czasach zimna i pluchy, zwłaszcza w sporym zbiorowisku ludzi. Przed wyjazdem zrobiłam sobie kilka słoików
mielonki z
indyka i
wieprzowej łopatki , która doskonale nadaje się do kanapek a i podgrzana na ciepło uratuje czasem obiad, gdy w „sosie mięsnym ” niewiele tego
mięsa widać 😉 Ma ona charakterystyczną dla
kiełbasy słoikowej galaretę i nawet ją kiedyś wykorzystałam – zrobiłam na jej bazie barszczyk dodając sok z kiszonych
buraczków i nieco
przyprawy jarzynowej do zupy z Gdańskiego Spichlerza Smaków ( link z
boku bloga).
1/2
mielonego mięsa z indyka ( jak chcemy dietetycznie to z piersi)30 dkg
mięsa z
łopatki wieprzowej, zmielonego dość grubo2-3 ząbki
czosnkułyżeczka
majerankuszczypta
tymianku i
oregano1-2 łyżki zimnej
wodysól i
pieprz do smaku
Mielone mięso łączymy w misce, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę albo drobno posiekany i roztarty z
solą. Dodajemy więcej
soli,
pieprz czarny mielony ,
majeranek,
tymianek i
oregano lub inne
ziola, kótre nam pasują. Mieszamy dokładnie, dolewamy trochę
wody i wyrabiamy rękoma w misce, aż masa będzie zwarta. Próbujemy jak smakuje ( można trochę podsmażyć na patelni) i ewentualnie doprawiamy.Napełniamy masą słoiki dokładnie, by nie było w środku powietrza, zakręcamy wyparzonymi zakrętkami. Wkładamy do garnka z
wodą wyłożonego na dnie ściereczką lub grubym papiem tak, by
woda sięgała do 3/4 słoików i parzymy na małym ogniu około godziny od zagotowania. Po wytudzeniu robimy to jeszcze raz, ok.45 minut, by uzyskać lepszą galaretę i większą trwałość
mielonki. Ja nie miałam czasu i zrobiłam to tylko raz, więc galareta nie jest super zwarta, ale bardzo smaczna.
Mięso było chude ( miałam ambitny
plan odchudzania się zniweczony przez …sąsiadów z sali naprzeciwko, chętnych na kulinarne szaleństwa 😉 , więc nie ma na warstwie
mięsa smalcu. Dietetyczna wersja
kiełbasy słoikowej bardzo smakowała mnie i gościom jej próbującym.Smacznego !
(Odwiedzone 42
razy, 1 dzisiaj)