Wykonanie
Wszyscy znamy bardziej wyrafinowane potrawy niż
mielonka :) Ale mimo wszystko wiele osób ją lubi. A jeśli tak, to warto zainteresować się tym, jak zrobić ją samodzielnie. Już kilkakrotnie
pisałam o wyższości tego, co przygotowujemy w domu, nad tym, co kupujemy w różnych puszkach i słoikach. W przypadku
mielonki macie pewność, że to 100%
mięsa, a nie inne,
dziwne rzeczy.
Składniki:-
mięso mielone-
czosnek-
sól peklowa-
pieprz-
majeranekPrzygotowanie:Celowo nie podaję proporcji, bo każdy może je dobrać wg własnego uznania. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie
mięso wkładamy do wyparzonych słoików i wstawiamy je do wrzątku. Pasteryzujemy przez 2 godziny, studzimy a następnie znowu pasteryzujemy przez 2 godziny. Po wystudzeniu pasteryzowanie jeszcze raz powtarzamy.