ßßß Cookit - przepis na Mielonka domowej roboty

Mielonka domowej roboty

nazwa

Wykonanie

Wszyscy znamy bardziej wyrafinowane potrawy niż mielonka :) Ale mimo wszystko wiele osób ją lubi. A jeśli tak, to warto zainteresować się tym, jak zrobić ją samodzielnie. Już kilkakrotnie pisałam o wyższości tego, co przygotowujemy w domu, nad tym, co kupujemy w różnych puszkach i słoikach. W przypadku mielonki macie pewność, że to 100% mięsa, a nie inne, dziwne rzeczy.
Składniki:
- mięso mielone
- czosnek
- sól peklowa
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie:
Celowo nie podaję proporcji, bo każdy może je dobrać wg własnego uznania. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie mięso wkładamy do wyparzonych słoików i wstawiamy je do wrzątku. Pasteryzujemy przez 2 godziny, studzimy a następnie znowu pasteryzujemy przez 2 godziny. Po wystudzeniu pasteryzowanie jeszcze raz powtarzamy.
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/mielonka-domowej-roboty.html