Wykonanie
Szybka i bardzo smaczna zupa jeśli tylko posiadacie upieczone
buraki. Ja co jakiś czas kupuje kilogram, piekę i zamrażam.
Potem jak znalazł do obiadu. Przepis z bloga Kuchnia w formie .
Składniki :
800 g upieczonych
buraków (
buraki wcześniej myjemy, osuszamy, nie obieramy ze skórek. Skrapiamy
oliwą, odrobiną
oleju lub nie dodajemy nic. Ja nie dodaje nic. Zawijamy każdy z osobna w folię aluminiową i pieczemy w temp. ok 180°C przez ok 1 godzinę lub do momentu aż
buraki będą miękkie. Czas zależy od wielkości warzywa )
1 małe kwaśne
jabłko ( opcjonalnie, można pominąć co ja uczyniłam )
1/2 średniej
cebuliczosnek ( dodałam 3 ząbki )
1 łyżka
masła1,5 L
bulionu ( u mnie
woda )
sok wyciśnięty z jednej
cytryny (pominęłam )
1 łyżka
oliwy czosnkowej
sól, pierz
ser tupu
feta do podania. Można użyć
oscypka niewędzonego,
sera bałkańskiego lub po prostu nic nie dodawać.
Cebulę siekamy w półplasterki, podsmażamy na
maśle ale tylko do momentu aż się zeszkli.
Upieczone
buraki obieramy ze skórek, tniemy w kostkę ok 2 cm.
Jabłko kroimy w dużą kostkę.
Czosnek siekamy w plastry. Do
cebuli dodajemy
buraki, i
czosnek, podsmażamy chwilę, następnie dokładamy
jabłko.
Zalewamy całość
bulionem ale nie wszystkim. Ja dodałam litr
wody a
potem po zmiksowaniu można w razie potrzeby dodać więcej. Gotujemy całość 15 minut.
Po tym czasie zupę miksujemy. Jeśli jest za gęsta dolewam
bulion. Na koniec dodajemy
oliwę czosnkową i
sok z cytryny, miksujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem. Podajemy z pokruszonym na wierzchu
serem jeśli takowy preferujecie i grzankami.
Smacznego :)