Wykonanie
Kolejna propozycja zupy kremu z dyni. Dodatek
pomidora złamał
słodycz dyni w znakomity sposób,a
jabłko dodało świeżości i
winnego smaku. Tylko co do
jabłka ? W naturalny sposób nasunął się pomysł z
majerankiem, który kapitalnie łączy się z
jabłkiem na wytrawnie. I to właśnie
majeranek jest clou tego kremu
dyniowego. Zupa jest absolutnie rewelacyjna, po prostu pyszna. Bardzo polecam do wypróbownia.
Składniki na 4 porcje:600-700 g dyni Hokkaido lub innej1
jabłko1
cebula1 łyżka
masła ghee1 ząbek
czosnku600-700 ml
bulionu lub
wodysól,
pieprzgałka muszkatałowakilka gałązek
majerankuWykonanie: tym razem
dynię upiekłam w piekarniku.
Dynię przekroić na pół, pokroić w 2-3 cm kawałki. Usunąć pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić
oliwą i posolić. Dodałam gałązkę
rozmarynu. Piec około 20-25 minut w 180°C do miekkościobrać
cebulę i
czosnek. Pokroić w kostkę i przysmażyć na
maślejabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do
cebulki z
czosnkiem i razem przesmażyć kilka minutdołożyć
dynię i zalać całość goracą
wodą (
bulionem). Zagotować .Wyłowić 2 łyżki jabłuszek do przybrania zupy, resztę zblendować na gładki kremdoprawić zupę
solą,
pieprzem, gałka muszkatalową i
majerankiemŻYCZĘ SMACZNEGO !