Wykonanie
Zauważyłam, że w okresie świątecznym wzrosła na moim blogu oglądalność przepisów na
kaczkę zatem dzisiaj przedstawiam kolejny pyszny pomysł, tym razem, na piersi
kaczki. Chciałam go już dawno pokazać, ale niestety z pośpiechu skasowałam zdjęcie w aparacie.
Mięso kaczki według tego przepisu jest idealne, odpowiednio soczyste i aromatyczne. Zmieniłam tylko nieco długość pieczenia bo nie lubię
krwi na talerzu. Podane z
jabłkami ale tym razem smażonymi.
Źródło: Karol okrasa łamie przepisy + moje zmianySkładniki:1
pomarańcza1
cebula2 ząbki
czosnku2 twarde. soczyste
jabłkamajeranek100 g
masłasól,
pieprz,
olej do smażenia
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ósemki. Piersi z
kaczki naciąć od strony skóry w krateczkę do głębokości
mięsa. Od strony
mięsa doprawić
solą,
pieprzem i tartą skórką
pomarańczy. Ułożyć na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzać. Kiedy tłuszcz się ładnie wytopi, dorzucić rozgnieciony
czosnek i
majeranek. Przełożyć na drugą stronę i podsmażyć (smażyłam około 15 minut). Podsmażone piersi
kaczki włożyć do żaroodpornego naczynia i włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. (Według przepisu 6-8 minut ale wtedy
mięso jest jeszcze krwiste). Na patelni po
kaczce włożyć pokrojone
jabłka, pokrojoną
cebulę,
masło i smażyć chwilę. Jeśli
jabłka są kwaśne można dodać łyżkę
miodu. Dodać sok wyciśnięty z
pomarańczy. Smażyć, aż sos zgęstnieje ale
jabłka nie mogą się rozpaść. Przyprawić
solą i
pieprzem. Upieczone piersi
kaczki kroimy na plastry, polewając sosem i obkładamy podsmażonymi
jabłkami.Smacznego:)