Wykonanie
Lubię pracować z warzywami :) Odpowiednio potraktowane, trochę pogłaskane, z niewieloma dodatkami odwdzięczają się i przepysznie smakują. Dziś moja wariacja na temat dania z dzieciństwa, czyli duszonej
cebuli. Tamta była najprostsza z możliwych, wolno duszona na
smalcu, doprawiona
solą i
pieprzem. Dziś u mnie
cebula duszona w
soku pomarańczowym, z
jabłkami i
majerankiem. Taki
cebulowy chutney to super dodatek do kawałka grillowanego
mięsa.
Składniki :3-4
cebule1
pomarańcza1
jabłko1/2 łyżeczki
majerankusól,
pieprz1 ząbek
czosnku1 łyżka
olejuPrzygotowanie :Obrane
cebule kroję na pół i w grube półtalarki. Smażę ze szczyptą
soli ok. 3-4 minut, aż się zeszkli, dolewam sok świeżo wyciśnięty z
pomarańczy oraz posiekany w plasterki
czosnek i duszę pod przykryciem kilka minut.
Jabłko obieram, dzielę na ćwiartki , kroję w plasterki i dodaję do
cebuli, dosypuję
majeranek, doprawiam
solą i
pieprzem, duszę jeszcze wszystko razem kilka minut. Podaję gorące jako dodatek do
mięsa.Przepis autorski.