Wykonanie
Skład :pierś z
kaczki-2 szt
czosnek-3 ząbki
majeranek-płaska łyżeczka
pomarańcza-1szt
sólpieprzolej-3 -5 łyżkipyzy
Oczyszczoną pierś nacieramy
majerankiem,
solą,
pieprzem i pokrojonym w kostkę
czosnkiem i zalewamy
sokiem z
pomarańczy. Przykrywamy folią i wstawiamy na jedną noc do lodówki.
Na drugi dzień zamarynowaną
kaczkę obsmażamy na patelni na średnim ogniu (ok 2-3min na każdej ze stron) a następnie układamy filety w brytfance skórką do góry i zalewamy
sokiem z marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 30-40min.
W tym czasie nastawiamy
wodę i gotujemy kluski śląskie według przepisu z opakowania.Gdy
kaczka jest już gotowa wykładamy ją na talerz wraz z pyzami i zalewamy sosem z pieczenia.
i... Gotowe :)Życzymy smacznego!