ßßß Cookit - przepis na Kaczka w pomarańczach

Kaczka w pomarańczach

nazwa

Wykonanie

Skład :
pierś z kaczki-2 szt
czosnek-3 ząbki
majeranek-płaska łyżeczka
pomarańcza-1szt
sól
pieprz
olej-3 -5 łyżki
pyzy
Oczyszczoną pierś nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i pokrojonym w kostkę czosnkiem i zalewamy sokiem z pomarańczy. Przykrywamy folią i wstawiamy na jedną noc do lodówki.
Na drugi dzień zamarynowaną kaczkę obsmażamy na patelni na średnim ogniu (ok 2-3min na każdej ze stron) a następnie układamy filety w brytfance skórką do góry i zalewamy sokiem z marynaty. Przykrywamy folią i wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 30-40min.
W tym czasie nastawiamy wodę i gotujemy kluski śląskie według przepisu z opakowania.
Gdy kaczka jest już gotowa wykładamy ją na talerz wraz z pyzami i zalewamy sosem z pieczenia.
i... Gotowe :)
Życzymy smacznego!
Źródło:http://slinkacieknie.blogspot.com/2012/08/kaczka-w-pomaranczach.html