Wykonanie
148. Udka
kaczki pieczone w pomarańczachOto mój trzeci przepis tym razem na pieczone udka
kaczki w marynacie pomarańczowej. Wymysł mój ale się sprawdził. Polecam wypróbować.Składniki:
PomarańczaCzosnekMajeranekSól,
pieprzWykonanie:Przygotowujemy marynatę:Do miski ścieramy skórkę z
pomarańczy, rozgniatamy
czosnek, dodajemy
majeranek,
sól i
pieprz, na koniec wyciskamy sok z
pomarańczy i całość mieszamy.Udka nacieramy marynatą i zostawiamy na kilka godzin w lodówce ( najlepiej na całą noc).Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.Do naczynia żaroodpornego przekładamy udka, wlewamy pozostałą marynatę i przykrywamy całe naczynie folią aluminiową ( udka nie wyschną). Pieczemy tak ok 40 minut po czym ściągamy folię i pieczemy aż się zrumieni skórka.Wyciągamy z piekarnika i delektujemy się pysznymi udkami.Do udek pasują idealnie ziemniaczane łódeczki które łatwo można zrobić samemu.