Wykonanie
Już od jakiegoś czasu zacierałam ręce na myśl o akcji z przepisami na dania Julii
Child, jakiś czas temu widziałam film właśnie o tej światowej ikonie kuchni francuskiej czy francusko - amerykańskiej. Pozapisywałam sobie kilak przepisów do wypróbowania i opublikowania, ale jakoś czas mnie
goni i już teraz wiem, że
planu nie wyrobię. Na razie zostaję z
bagietką w ręku... a do
bagietki zupa, choć pewnie powinno być odwrotnie. Dwa słowa o niej? Jest pyszna! Miałam już przepisy na
bagietki, które jednak szału jak dla mnie nie zrobiły. Co takiego wymyślono tutaj, że ta jest lepsza? Otóż po chwili zastanowienia
doszłam do wniosku, ze ta jest bardziej słona, a cały sekret jej chrupkiej skórki to... temperatura pieczenia - wyższa. Mój piekarnik kilkanaście lat już wysłużył i widocznie jakaś grzałka w nim padła bo piecze dosyć nierówno , tak, że piekąc ciasta po prostu w trakcie pieczenia blachę obracam dlatego z jednej strony
bagietka jest nieco zbyt intensywnie przypieczona. Co do zupy - taki bardziej treściwy, gęstszy i słodszy barszczyk. Z
bagietką smaczna (i zdrowa), choć ja jednak częściej
będę wracała do wersji z klasycznym barszczem - na soku z
buraków kiszonych kilka dni w słoikach.
Tak jeszcze trochę w nawiązaniu do mojego życia i blogowych rozpisek, w związku z prawie tygodniową przerwą nadrobić muszę
braki na blogu (nie martwcie się przepisów do publikacji czekających w kolejce mam mnóstwo) dlatego jeżeli wszystko pójdzie w miarę sprawnie to i jutro ukaże się przepis na... nie wiem w
sumie na co. Niech każdy dzień ma swoją niespodziankę.
Mogę co najwyżej zbierać chętnych na dania bardziej obiadowe, coś słodkiego czy jakiś
przetwór (w kolejce czeka
syrop ogórkowo -
miętowy inspirowany Łowiczem, ale mniejsza o to). Chyba przydałby mi się asystent od prowadzenia bloga i najlepiej żeby zajmował się też całą otoczka fotograficzną - byłyby po 3 wpisy dziennie :) Dobra, przejdźmy do jedzenia...
Zupa krem z pieczonych
buraczków80 dag
buraków, najlepiej wybrać nieduże1 małe kwaśne
jabłko (opcjonalnie, można pominąć)pół
cebuliząbki
czosnku (u mnie 3)1 łyżka
masła1-1,5 litra
bulionu (najlepiej delikatnego: z
kurczaka lub warzyw)sok wyciśnięty z 1
cytrynysól gruboziarnista i
pieprz - do smaku1 łyżka
oliwy czosnkowej (ja zastąpiłam zwykłą
oliwą, wtedy można dodać ząbek
czosnku ekstra)Wyszorowane
buraczki (liście usuwamy) owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 1,5 godziny w 180 stopniach. Ja pod koniec pieczenia zwiększyłam nieco temperaturę i upiekłam też
bagietki.
Cebulę kroimy w piórka bądź w kosteczkę i szklimy na
maśle (dobrze jest użyć klarowanego). Upieczone
buraczki kroimy w kosteczkę (im mniejsza tym łatwiej będzie nam później je zmiksować), dodajemy obrane i pokrojone
jabłko oraz plasterki
czosnku. Całość skrapiamy
sokiem z cytryny i zalewamy
bulionem. Zupę gotujemy chwilę, tak, aby zaczęła wrzeć i miksujemy na gładką masę,ewentualnie możemy dolać nieco
bulionu jeśli będzie za gęsta. Doprawiamy do smaku. Ja udekorowałam ją z plasterkami pieczonego
buraczka i kawałkami
sera feta.
1 łyżka suchych
drożdży (ja dałam około 15 g
drożdży świeżych)1/3 szklanki letniej
wodyszczypta
cukru3 1/2 szklanki
maki pszennej1 łyżka
mąki żytniej2 1/2 łyżeczki
soli1 szklanka zimnej
wodyWedług oryginalnego przepisu najpierw powinniśmy sprawdzić czy
drożdże ''żyją'', czyli to czy są aktywne rozprowadzając je w ciepłej wodzie z
cukrem i odrobiną
mąki i obserwując ich aktywność. Ja jednak używając świeżych
drożdży nie mogłam ich dodać bezpośrednio do ciasta tylko musiałam zrobić zaczyn, właśnie podaną wyżej metodą. Przesianą
mąkę i całość składników umieszczamy w misce i wyrabiamy do utworzenia się gładkiej kuli, odstawiamy na 2 minuty do odpoczęcia i wyrabiamy znowu, proces powtarzamy raz jeszcze. Następnie odstawiamy całość do wyrośnięcia na około godzinę, po tym czasie wyrabiamy raz jeszcze i odstawiamy, aby w końcu przejść do formowania
bagietek. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 (jak u mnie) części. Każdą część wałkujemy na prostokąt, składamy na pół wzdłuż dłuższego
boku, dokładnie zlepiamy boki. Czynność powtarzamy. Teraz znowu składamy ciasto na pół, tym razem wzdłuż krótszego
boku. Zlepiamy i rozwałkowujemy. Ponownie składamy na pół wzdłuż dłuższego
boku. Zlepiamy bardzo dokładnie boki, rolujemy tak aby powstał równej grubości wałek. Wszelkie
strucle jak i
bagietki najlepiej piec sklejonym brzegiem do dołu. Najpierw jednak dobrze jest zostawić je do wyrośnięcia na plus minut godzinę, w ciepłe i wolne od przeciągów miejsce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni 20 minut po czym temperaturę zmniejszamy do 200-210 i pieczemy jeszcze 5 - 10 minut.
Pieczywo będzie jeszcze bardziej chrupkie, gdy do piekarnika włożymy naczynie z
wodą.
Może polubisz też:
Zupa krem ze świeżych
ogórkówChłodnik litewski