Wykonanie
Po dłuższej przerwie udało mi się kolejny raz dołączyć do wspólnego wypiekania z innymi blogerami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Pierwotny przepis pochodzi z bloga Najedzeni, jednak ja postanowiłam go odrobinę zmodyfikować, gdyż wolę używać świeżych
drożdży, a nie tych suchych. Mam wrażenie, że wpływa to na jakość moich wypieków, ale
mogę się mylić.Ta akcja przypomniała mi, jak bardzo lubię domowe
pieczywo. Wykonanie zajmuje chwilę, a jest z tego tyle przyjemności oraz w tym przypadku- korzyści zdrowotnych dzięki sporej ilości
masła czosnkowego. Znajdźcie chwilę i zaskoczcie takim wypiekiem swoich
bliskich :)Składniki:250 g
mąki pełnoziarnistej250g
mąki pszennej25g świeżych
drożdży1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka
cukru1,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
pieprzu3 łyżki
oliwy200 ml letniej
wodynadzienie:100 g
masła5 ząbków
czosnkususzona
bazyliaPrzygotowanie:Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy
drożdże, dodajemy
cukier, 2 łyżki
mąki pszennej i ciepłe
mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie do garnka wsypujemy
mąki,
przyprawy i mieszamy. Dodajemy powoli resztę składników- łącznie z wyrośniętymi
drożdżami. Wlewamy po trochu
wodę- tyle by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam ok. 10 minut. Miskę przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Do letniego
masła wrzucamy
czosnek i
bazylię. Odstawiamy by
masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą rozwałkujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Każdy smarujemy
masłem z
czosnkiem.Ciasto składamy w pół i kroimy w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna).Pasy zwijamy po obydwu stronach do środka, tak ze 2
razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Paluchy pieczemy w 180 st. przez 15-20 minut.
W akcji brali u dział także: Joanna z Grunt to przepis, Bernadetta z bloga Prawo do gotowania,
Asia z blogu Sama
słodycz u Asi, Bożena z Moje Domowe Kucharzenie, Iwona z Izioni pyszne smaki, Dorotka z Moje Małe Czarowanie,
Nina z blogu Gotuj- Sam, Aneta z Piekielna Kuchnia Anety, Ewcia z blogu Ewa w kuchni,
Jagoda z
Magia w kuchni.