Wykonanie
            
Po dłuższej przerwie udało mi się kolejny raz dołączyć do wspólnego wypiekania z innymi blogerami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Pierwotny przepis pochodzi z bloga Najedzeni, jednak ja postanowiłam go odrobinę zmodyfikować, gdyż wolę używać świeżych 
drożdży, a nie tych suchych. Mam wrażenie, że wpływa to na jakość moich wypieków, ale 
mogę się mylić.Ta akcja przypomniała mi, jak bardzo lubię domowe 
pieczywo. Wykonanie zajmuje chwilę, a jest z tego tyle przyjemności oraz w tym przypadku- korzyści zdrowotnych dzięki sporej ilości 
masła czosnkowego. Znajdźcie chwilę i zaskoczcie takim wypiekiem swoich 
bliskich :)Składniki:250 g 
mąki pełnoziarnistej250g 
mąki pszennej25g świeżych 
drożdży1/2 szklanki 
mleka1 łyżeczka 
cukru1,5 łyżeczki 
soli0,5 łyżeczki 
pieprzu3 łyżki 
oliwy200 ml letniej 
wodynadzienie:100 g 
masła5 ząbków 
czosnkususzona 
bazyliaPrzygotowanie:Przygotowujemy zaczyn. Do miseczki kruszymy 
drożdże, dodajemy 
cukier, 2 łyżki 
mąki pszennej i ciepłe 
mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia.Następnie do garnka wsypujemy 
mąki, 
przyprawy i mieszamy. Dodajemy powoli resztę składników- łącznie z wyrośniętymi 
drożdżami. Wlewamy po trochu 
wodę- tyle by ciasto uformowało się w jednolitą kulę. Takie ciasto wyrabiam ok. 10 minut. Miskę przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. 
Masło roztapiamy w garnuszku, studzimy. Do letniego 
masła wrzucamy 
czosnek i 
bazylię. Odstawiamy by 
masło lekko stężało, ale dało się jeszcze smarować.Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą rozwałkujemy niezbyt cienko na kształt prostokąta. Każdy smarujemy 
masłem z 
czosnkiem.Ciasto składamy w pół i kroimy w ok. 2-3 cm szerokości pasy (długość dowolna).Pasy zwijamy po obydwu stronach do środka, tak ze 2 
razy na każdą stronę (nie muszą być idealnie zwinięte). Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Paluchy pieczemy w 180 st. przez 15-20 minut.

W akcji brali u dział także: Joanna z Grunt to przepis, Bernadetta z bloga Prawo do gotowania, 
Asia z blogu Sama 
słodycz u Asi, Bożena z Moje Domowe Kucharzenie, Iwona z Izioni pyszne smaki, Dorotka z Moje Małe Czarowanie, 
Nina z blogu Gotuj- Sam, Aneta z Piekielna Kuchnia Anety, Ewcia z blogu Ewa w kuchni, 
Jagoda z 
Magia w kuchni.